Így szedd le könnyedén a ragtapaszt

A sérülések a gyermekkor velejárói. Azonban nincs az a seb, amin ne segítene anya puszija, no meg persze egy vicces-szuperhősös (kinek-kinek preferenciája alapján) ragtapasz. Ám míg a sebtakaró felkerülése viszonylag fájdalommentes művelet, addig a leszedése óriási kínokat okoz a kis delikvenseknek.

Ráadásul a helyzet az, hogy legtöbb esetben a sebtapaszokat naponta kell cserélni, és akkor lehet – végleg – eltávolítani őket, ha a seb már elszarusodott. Hogy ez hány napig tart, az a sérülés súlyosságától és helyétől függ. A kisebb vágások és horzsolások, amelyek olyan területeken vannak, amelyek kevésbé hajlamosak a szennyeződésre, gyakran hamarabb tapaszmentesekké válhatnak, mint a nagyobb és/vagy erősebben súrlódó területeken lévő sebek (például a kezeken vagy olyan helyeken, ahol a ruha vagy a cipő kidörzsölheti). Tartson azonban bármeddig a védelem szükségessége, a levétel mindig egy fájdalmas procedúra. Vagy mégsem? A helyzet az, hogy néhány egyszerű trükkel sokkal kellemesebbé tehetjük ezt az élményt gyermekünk számára.

A legegyszerűbb megoldás, ha minden nap a fürdést követően cserélünk tapaszt. Ugyanis ha úgy fürdetjük meg gyermekünket, hogy a sebtapasz még érintetlen, az egyrészt megtisztíthatja a környező területet, másrészt megkönnyítheti a levételt. A víz gyengíti a kötés ragasztóanyagát, így az vagy már a kádban leesik, vagy a kádból kiszállva sokkal könnyebben – szinte észrevétlenül – leválik. Ha ez nem járható út, akkor vegyük igénybe az olaj segítségét. Egyszerűen csak áztassunk át egy darab vattát babaolajjal és alaposan dörzsöljük be vele a sebtapaszt. Az olaj ugyanis oldja a ragasztót, és így az könnyen elengedi a bőrt. Ha szeretnénk, játékossá is tehetjük ezt a procedúrát, ehhez nem kell mást tennünk, mint egy kis ételfestéket keverni az olajhoz és megkérni a gyerkőcöt, hogy saját maga fesse be a sebét. Olaj helyett – ha esetleg nem lenne kéznél – azonban használhatunk alkoholt, vagy akár jeget is. Mindkettő a ragtapasz ragasztója ellen indul hadba és bármelyik metódust is választjuk, a végeredmény egy fájdalommentes tapaszcsere lesz, mind a gyermekünk, mind a mi nagy örömére.