Így szoktasd le a gyereket a cumiról!

Sok esetben előfordul, hogy a gyermek már akár 3 éves is elmúlt és még mindig cumizik és ezzel sehogyan sem tudnak boldogulni a szülők. A cumi az a tárgy, amelyhez már születésük óta hozzászoktak a gyerekek, azért is nem meglepő, hogy nehézséget okoz a leszoktatás a szülők számára. A cumisüveg elhanyagolásába persze csak akkor kell belekezdeni, ha gyermekünk már tud vagy legalábbis pohárból inni, előbb semmiképp nem érdemes ezzel bajlódni.

Fontos, hogy szépen, fokozatosan próbáld leszoktatni a cumiról és ne vedd el azonnal véglegesen. A cumisüvegről a legkönnyebben úgy lehet szoktatni a gyerekeket, hogy rávesszük őket, igyanak pohárból. Emellett érdemes szabályokhoz kötni a cumisüveg használatát, tehát egy nap csak kétszer lehet újratölteni és ha kifogy, akkor csak pohárból kap inni.

A másik lényeges dolog, hogy a gyermeked tudtára kell adni, hogy ő már elég nagy ahhoz, hogy cumi nélkül aludjon el vagy hogy pohárból igyon. Hasznos lehet vele egykorú vagy idősebb gyerekeket mutatni, akik már nem cumiznak, emellett mondhatjuk azt is, hogy anya és apa is pohárból iszik. Úgy kell beállítani a dolgot, hogy a cumi nélküliség komoly dolog, amit most már Ő is megtehet, Ő is elég nagy hozzá.

Cumi

Cumi

Legyen a gyereknek saját pohara a kedvenc mesefigurájával és természetesen műanyagpoharat vásároljunk a számára, ami csak az övé, így egy idő után meg fogja azt szeretni és ragaszkodni fog hozzá, mint a cumisüvegéhez.

Ha minden próbálkozás ellenére sem hajlandó leszokni a cumiról és pohárból inni, akkor állítsd választás elé, tehát megkaphatja a cumit, de vízzel vagy választhatja a poharat amiben pedig a kedvenc gyümölcslevével van tele. Valószínűséggel a poharat fogja választani.

Az elalvás az egyik legnehezebb pont, hiszen ha a kicsi hozzászokott ahhoz, hogy cumival aludjon el, még nehezebben tud lemondani róla. Ilyenkor a cumit leginkább egy babával, plüssfigurával lehet helyettesíteni.