Így tisztítsuk ki a klímánkat házilag

Az éghajlatváltozás hatásait hazánkban is egyre inkább a saját bőrünkön tapasztaljuk, hiszen nem csak a telek lettek enyhébbek, de nyaranta is jelentősen megnőtt a forró napok száma. Ez utóbbit pedig – főképp nagyvárosok sűrűbben lakott területein – már nem könnyű légkondicionáló nélkül átvészelni. Az újabb modellek szerencsére már kiemelkedően alacsony fogyasztással rendelkeznek, ám karbantartásuk kulcsfontosságú.

A szakemberek már nagyon régóta hangoztatják, hogy a klíma időszakos kitisztítása mennyire fontos az egészségünk szempontjából, ám sajnos erre a kérdésre még mindig nagyon sokan nem fektetnek elegendő hangsúlyt. Ennek oka általában a járulékos költségekben keresendő, hiszen egy szakember által végrehajtott takarítás tízezres nagyságrendű kiadást jelent. A jó hír, hogy ezt a műveletet nagyjából egy óra alatt akár mi magunk is el tudjuk végezni. Ehhez nem lesz szükségünk másra, csak némi türelemre, alapvető szerszámokra és egy kis kézügyességre. Mielőtt nekilátnánk a klíma takarításának, mindenképpen olvassuk el a gyártó által mellékelt használati utasítást.

Ez azért is kihagyhatatlan lépés, mert így biztosan nem törjük el a burkolatot, amikor leszereljük. Miután ezzel a lépéssel megvagyunk, következhet egy alapos porszívózás. Távolítsuk el a szűrőket is és mossuk is el azokat. Amíg a lamellákat pucoljuk, ezek teljesen meg is száradnak majd. Kapható kifejezetten fertőtlenítésre szolgáló spray, ezt nyugodtan befújhatjuk a légkondicionáló belsejébe. Egy kisebb ecsettel maradéktalanul eltávolíthatjuk a lerakódott szennyeződéseket, ám arra készüljünk fel, hogy ez a folyamat rendkívül aprólékos. miután mindennel végeztünk következhet az összeszerelés és meg is vagyunk. Amennyiben évek teltek el a legutóbbi takarítás óta, akkor a klíma átmosása a megfelelő módszer, ezt viszont mindenképpen bízzuk szakemberre.