Ikonikus felhőkarcolók a világ körül

A felhőkarcoló kifejezés a 19. század végén vált népszerűvé a Chicagóban és New Yorkban épülő magas épületek létrejöttekor. Ma a felhőkarcolók egyre gyakrabban fordulnak elő a nagyvárosokban, mert a bérelhető alapterület kedvező arányát biztosítják földterület egységenként. De nem csak az űr takarékossága érdekében épülnek fel. A felhőkarcolók a múlt templomaihoz és tornyaihoz hasonlóan a város gazdasági erejének szimbólumai. Nemcsak a láthatárt, hanem a város identitását is meghatározzák.

[wp_ad_camp_1]

A sanghaji Pudongban található Shanghai World Financial Center egy vegyes felhőkarcoló, amely irodákból, szállodákból, konferenciatermekből, megfigyelő fedélzetekből és bevásárlóközpontokból áll. A Park Hyatt Shanghai Hotel 174 szobával és lakosztállyal rendelkezik. 2007-ben a felhőkarcolót 492 méter magasra emelték, és Kína legmagasabb építményévé vált, beleértve Hongkongot is. Az épület kialakításának legfőbb jellemzője a tetején lévő lyuk. Az eredeti kör alakú kialakítás néhány embernél kiverte a biztosítékot, mert túlságosan hasonlónak tartották a japán zászló felkelő napjához. Alternatív kialakítással a kört trapéz alakú furattal helyettesítették.

A Taipei 101 508,0 méteres magasságban volt a világ legmagasabb felhőkarcolója 2007-ig, amikor a Burj Dubai megelőzte. A Taipei 101-et úgy alakították ki, hogy ellenálljon a Tajpejben és Tajvanban gyakori tájfunszélnek és földrengésremegésnek. A 101 emelet magassága emlékeztet az idő megújulására; a torony építésével érkezett új évszázadot (100 + 1) és az azt követő összes új évet jelenti (január 1. = 1-01). A torony nyolc szakaszból álló szegmensből áll. A kínai nyelvű kultúrákban a nyolcas szám a bőséggel, a jóléttel és a jó szerencsével jár. A Chrysler épület egy art deco stílusú felhőkarcoló New Yorkban, Manhattan keleti oldalán található. 319 méter (1047 láb) magasságában 11 hónapig volt a világ legmagasabb épülete, mielőtt 1931-ben felülmúlta volna az Empire State Building.