Ingyen munkás a kertünkben

Sokszor bosszankodunk azon, hogy tele van vakondtúrással a kertünk, de az nem biztos, hogy olyan rossz. A vakondok, ott vannak jelen, ahol sok rovar található a talajban.

[wp_ad_camp_1]

Ha vakondtúrásokra leszünk figyelmesek a kertünkben, akkor az azt jelenti, hogy terített asztal várja a kis vendégeinket. Így tulajdonképpen csak örülnünk kell a jelenlétüknek, hiszen a talajban élő kártevőktől mind megszabadulunk. Habár sokszor felmérgesedünk azon, hogy kiforgatja a növényeinket vagy feltúrja a szép pázsitot, a vakond védett állat ezért bántani tilos. Az öntözött talajban még nagyobb számban vannak jelen a rovarok és a lárvák, így az ilyen helyek nagy eséllyel csalogatják kertünkbe a vakondokat. Annak ellenére, hogy sok jót tesz a veteményesünkben, nem mindig örülünk neki, így sokszor szeretnénk elüldözni, amely cseppet sem bizonyul könnyű dolognak.

Vakond

Vakond

Mivel védett állat ezért tilos elpusztítani, de ha mindenképp azt szeretnénk, hogy távozzon a kertünkből, akkor a legjobb megoldás, hogy kiássuk és a mozgó földkupacot elszállítjuk egy számára ideális közegbe, de ott mégsem lábatlankodik senkinek sem. Amennyiben ezt a megoldást túl macerásnak tartjuk, hogy lesegessük a vakondot, hogy éppen hol bukkan majd elő, akkor szerencsénkre van más megoldás. A boltokban ma már kaphatóak vakond riasztók, melyek hanghullám alapján működnek. Ezeket a hanghullámokat csak a vakondok észlelik, és ez által távol tudjuk tartani őket. Illetve kaphatóak még kellemetlen szagú vakon űző patronok is. Ám ettől talán még praktikusabb megoldás, ha vakond űző növényt ültettük a kertünkbe. Ez a növény pedig nem mást, mint a nagy sárfű. Viszont, ha egy kicsit türelemmel leszünk feléjük, akkor elvégzik a kertünkben a kártevő irtást, és utána tovább állnak.