Ingyenes családi programok? Igenis léteznek jók!

Amíg picik a gyerekek – úgy értem, hogy igazán kicsik -, addig relatíve könnyű őket szórakoztatni. Elég egy homokozó, meg egy kicsi csúszda az udvarba, pár labda, meg egy-két zenélő, csörgő-zörgő játék és el is vannak órákig.

Ha nem is mindig egyedül, akkor is bőven elég nekik a mi, illetve testvéreik társasága. Egy idő után azonban nincs az a játék és az a szomszédos játszótér, ami ne válna unalmassá a számukra, s noha a tudomány már jó ideje magabiztosan állítja, hogy a kreativitás fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a kicsik néha unatkozzanak, szülő legyen a talpán, aki azt huzamosabb ideig el tudja viselni. Az unatkozó gyerek – főleg, ha többen vannak – ugyanis végső elkeseredésében általában táncolni kezd, méghozzá a szülő idegein, ami ideig-óráig ugyan tolerálható, ám a végtelenségig semmiképpen. Ilyenkor aztán inkább előbb, mint utóbb beadjuk a derekunkat és rábólintunk valami izgalmas kalandra, ám napi szinten nem lehet moziba, vagy állatkertbe járni, hisz még ha időnk lenne is rá, egy négy-öt, vagy hattagú család számára egy ilyen kiruccanás súlyos tízezrekbe kerül.

Ezért aztán leleményesen megpróbálunk ingyenes, ámde szórakoztató családi programokat kitalálni, de ez csak papíron tűnik egyszerűnek. Szerencsére azt a pár választási lehetőséget, ami a rendelkezésünkre áll, azt nagyszerűen színezhetjük – és kombinálhatjuk -, így aztán jó sok időt elüthetünk, anélkül, hogy a pénztárcánk látná túlságosan a kárát. Minél nagyobb városban élünk, annál könnyebb a dolgunk, hisz például a főváros nevezetességei mind-mind megérnek egy kirándulást – akár egyesével is -. Ilyenkor célszerű gyalogosan nekiindulni, hisz a battyogástól legalább mindenki jól elfárad, s mire hazaérünk, nem kell az altatáson gondolkodnunk. A legnagyszerűbb mégis a természetjárás. Ehhez nagyon nem is kell más a megfelelő időjáráson kívül, arra persze azért figyeljünk, hogy ne válasszunk túl nehéz terepet, legyen nálunk enni és innivaló, no és persze a kullancsokat alaposan vadásszuk le a túra végeztével. Ha csak a gyerekeknek akarunk örömet szerezni, akkor pedig látogassuk meg az egyik speciális játszóteret, van belőlük jó néhány az országban, arra azonban előre készüljünk fel, hogy harapófogóval kell majd leválasztani a gyerekeket a játékokról, amikor hazaindulunk.