Írj többet kézzel Okosabb lehetsz!

A tanulási képességek és a betűk formázása között közvetlen kapcsolatot fedeztek fel a kutatók. A lassan már kihalt műfajnak számító kézírást nagyon is érdemes visszahozni a hétköznapokba és minél többet gyakorolni, ha szellemi képességeinket szeretnénk továbbra is karbantartani.

[wp_ad_camp_1]

Kézzel írni teljesen más, mint géppel, hiszen míg a billentyűzetet egyszerűen csak nyomkodjuk, addig a betűk kialakításához tanult módon végzett, finom mozgásra van szükség. Ezek a mozgások az agyban jelentős területet aktiválnak, köztük a gondolkodás, az emlékezés és a nyelv központját.

Kézírás

Kézírás

Egy kísérlet során kimutatták, hogy a gyerekek több szót használtak, gyorsabban készültek el munkájukkal és sokkal több ötletük volt, amikor nem géppel, hanem kézzel írtak fogalmazást. Azonban a kézírás nem csak a gyermekek számára előnyös. Felnőttkorban rendkívül jó edzés az agynak, de konkrét hatásait is kimutatták. Például könnyebben megy egy új nyelv elsajátítása, Ha a szavakat kézzel írjuk le és nem a számítógépbe pötyögjük be őket.

Ennek ellenére a legtöbb ember egyre több időt tölt a monitor előtt vagy tablettel, okostelefonnal a kezében és kezdi lassan elfelejteni a kézírás tudományát. Az orvosok szerint nagyon hasznos lenne, ha naponta leírnánk néhány sort kézzel csupán gyakorlásként, mivel ezzel a szellemi hanyatlás, a demencia esélyét is nagyban csökkenthetjük, frissen tarthatjuk memóriánkat és kognitív képességeinket.