Ismerkedjünk meg közelebbről a motorolajokkal

A következőekben megpróbáljuk megismertetni Önt a motorolajok típusaival és annak fontosabb összetevőivel. A mai kereskedelemben egyre másra lépnek piacra a gyártó cégek a jobbnál jobb motorolajokkal. Érdemes, ha mi magunk is tudjuk, hogy mi alapján is érdemes kiválasztani a megfelelő motorolajt.

[wp_ad_camp_1]

A motorolaj alapolajból – amely lehet ásványi eredetű vagy szintetikus – és adalékokból áll. A motorolaj legfontosabb feladata, hogy a szennyeződéseket képes legyen oldani, valamint a kisebb szennyeződéseket lebegtesse, és ne hagyja azokat lerakódni. A gépjármű működtetése közben keletkező savas anyagokat közömbösítse és kopásgátló valamint súrlódáscsökkentő hatást is biztosítson. Az adalékok tekintetében a legfontosabb elvárás az, hogy a súrlódásokat csökkentsék. A másik típusú adalék a motorhajtó anyag-takarékos adalék. A motorolajok egyik legfontosabb jellemzője a viszkozitás. Ez tulajdonképpen a folyadékok folyási képességét jelöli. A motorolaj viszkozitása a motorolaj hőmérsékletével áll szoros kapcsolatba.

Motorolaj

Motorolaj

Minél melegebb az motor, annál hígabb az olaj. A motorolajokat viszkozitásuk alapján kategorizálják a SAE szabvány szerint. A motorolajfajták közül viszkozitás szerint megkülönböztetünk egyfokozatú, többfokozatú és energiatakarékos motorolajokat. Az egyfokozatú motorolajok ma már elvesztették jelentőségüket a személygépjárművek esetében. A többfokozatú motorolajok kiválóan teljesítik a hideg- és meleg viszkozitási osztály követelményeit. Az energiatakarékos motorolajok, azaz a könnyűfutású motorolajok hideg és meleg állapotban is kis viszkozitásúak.