Jelek, amik vakbélgyulladásra utalnak

A legtöbb embernek ismerősek lehetnek a kellemetlen emésztési zavarok, például a székrekedés vagy éppen a hasmenés, és önnek is volt már része valószínűleg ételmérgezésben vagy valamilyen hasi vírusban egyszer kétszer élete során. A vakbélgyulladás ezeknél ritkábban fordul elő, viszont a lakosság 5%-át érinti, és ha ön is ebbe az 5%-ba tartozik, akkor idejében érdemes rájönnie erre.

[wp_ad_camp_1]

Nem minden vakbélgyulladás vezet a szerv repedéséhez, de minél hosszabb idő telik el a kezelése nélkül, annál nagyobb a kockázat. A következőkben megtudhatja, hogy mik a vakbélgyulladás leggyakoribb jelei, és ha ezeket tapasztalja, akkor mindenképpen hívjon orvost, vagy menjen el a legközelebbi ügyeletre. Ha a gyomrában jobb oldalon érez fájdalmat, általában a alsó oldalon, akkor valószínűleg vakbélgyulladással van dolga. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vakbél ki is fog pukkanni, hiszen ehhez képalkotó vizsgálatokra és CT-re is szüksége lesz, de ha erős fájdalmat érez hasának jobb oldalán, akkor itt az ideje megnézetni azt. A szédülés, a hányás és az étvágytalanság is a vakbélgyulladás jele, persze nem mindenki tapasztalja ezeket a tüneteket, de akik igen, azok forduljanak azonnal orvoshoz.

Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

Ha többször kell meglátogatnia a mosdót mint általában, akkor az is a vakbélgyulladás egyik jele lehet. Néhány embernél a vakbél alacsonyabban helyezkedik el a medencében mint másoknál, így közel van a húgyhólyaghoz. Ha pedig a húgyhólyag egy begyulladt vakbéllel érintkezik, akkor a hólyag is begyullad és irritált lesz. Ennek következtében előfordulhat, hogy állandóan úgy érzi, pisilnie kell, ráadásul fájdalmas is. Persze a gyakori vizelés másnak a jele is lehet, de ha a fentebb említett tünetekkel együtt jelentkezik, akkor már lehet a vakbélgyulladásra gyanakodni. A reszketés és a láz is a vakbélgyulladás tünetei közé tartozik, hiszen ha egy gyulladás van jelen a szervezetben, akkor az immunrendszer a remegéssel és a hőemelkedéssel reagál majd erre.