Kád, vagy zuhanyzó? Melyik a jobb választás?

Amikor új otthonba költözünk, – vagy építkezünk – akkor a legizgalmasabb része az egész folyamatnak az, amikor végre megtervezhetjük, hogy egyes helyiségek hogy fognak kinézni, hová milyen bútor, falszín és padló burkolat kerülhet, azaz amikor végre a régóta dédelgetett álomotthon valós testet ölt.

Több hónapnyi – sőt, sok esetben évnyi – tervezgetés áll ilyenkor az ember háta mögött és mire ide eljutunk, addigra általában sziklaszilárd tervek vannak, amelyek csak arra várnak, hogy jöjjenek a szakemberek és végre kivitelezzék azokat. Akik először építkeznek, vagy újítanak fel, azok nem is gondolnák, hogy az egyik legnehezebb pontja a lakásnak az a fürdőszoba lesz, hisz rengeteg szempontot kell figyelembe venni a tervezéskor, hogy mindenki kényelmét maradéktalanul kielégítse majd. Épített zuhanyzót szeretnénk? Vagy inkább egy hatalmas sarokkádat? Esetleg legyen kettő az egyben? Egyáltalán a fürdőben kerüljön kialakításra az illemhely, vagy – ha adottak a körülmények – akkor inkább legyen külön? Nem egyszerű kérdések, ám ha alaposan átgondoljuk, hogy mire is van pontosan szüksége a családnak, akkor előbb-utóbb meglesz a tökéletes terv.

Elsőként azt kell eldönteni, hogy akik a fürdőt majd használják, azoknak a tisztálkodási szokásai melyik megoldás felé hajlanak inkább. Ha mindenki a nyugodt, lazítós, borozgatós forró fürdők híve, akkor nem nagyon van min agyalni és egyértelmű, hogy egy nagy kád a legmegfelelőbb. Azonban ha épp ellenkezőleg: a tisztálkodás inkább a reggeli rohanás része, emellett pedig tudatosan odafigyel mindenki arra, hogy víztakarékos legyen, akkor sokkal jobban járunk egy épített zuhanyzóval, ahová egy takarékos fej van beépítve – lehetőleg időzítővel -. Kisgyermekek mellé ugyanakkor érdemes egy hibrid megoldásban gondolkodni, hisz bizonyos életkorig a zuhanyzás nem a legkényelmesebb megoldás. Ami pedig az illemhelyet illeti: minél nagyobb a család, annál gyakoribb lesz a sorban állás, ezért érdemes megfontolni a külön WC-t, sőt, ha elég nagy a ház, akkor akár egy második fürdő beépítését is.