Kánikula, avagy kutya meleg a kutyának is

A nyári szezon egyik legjellemzőbb, egyben legmegterhelőbb időszaka, amikor a hőmérő higanyszála a szokottnál is magasabbra tör. A túlzott meleg megvisel kicsit és nagyot, embert és állatot egyaránt. Azonban, felelős gazdiként négylábú barátainkról kánikulában még inkább gondoskodnunk kell. Ugyanis az emberekhez hasonlóan, egy kutya is kaphat hőgutát, ami akár életveszélyes is lehet.

Hogyan tudjuk megelőzni a bajt? Legfőképpen kellő odafigyeléssel. Kánikula idején gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen legyen friss, tiszta ivóvizük kedvenceinknek. Mértékletesen bánjunk a kutya mozgatásával is, sétáltatásra keressünk reggeli vagy késő délutáni időpontot. Semmiképp ne hagyjuk tűző napon, vagy kocsiba zárva, még rövid időre sem. Ha azt tapasztaljuk, hogy – hozzánk hasonlóan – csökken az étvágya, száraz eledel helyett nedvesített, vagy vizes alapú tápot biztosítsunk részére. Ha a kutya velünk lakik a lakásban, az nem jelenti azt, hogy kevésbé kellene odafigyelni az igényeire. Szellőztessünk gyakrabban. Ha négylábú barátunk már korosabb, vele szemben ugyanúgy fokozottabb odafigyelésre lesz szükség, mint egy idősebb ember esetében.

Mindenképpen célszerű ismerni a hőgutára utaló jeleket, tüneteket. A kutyák egyik legjellemzőbb és legfontosabb módszere arra, hogy lehűtsék a szervezetüket, ha lihegnek. Azonban gyanakodhatunk, ha a megszokott, nyugodt lihegés felgyorsul, erősödik. Ha ezzel együtt jár a kutyanyelvének, ínyének pirossá válása, esetleg duzzanatot látunk, a kutyus már a dehidratáltság tüneteit mutatja. Azonnal adjunk neki vizet. A hőgutára utalhat, ha kutyusunknál váratlanul hányás, hasmenés is megjelenik, illetve pupillái tágra nyílnak. Ha a kutyus járása bizonytalanná válik, úgy tűnik, mintha szédülne, akkor már nagy valószínűséggel hőgutát kapott, segítségre van szüksége. A legfontosabb azonban mindezen tünetek megelőzése, egy kis odafigyeléssel, illetve extra vízadaggal nem csak saját magunknak, hanem szőrös barátainknak is.