Kávé, a reggeli ébresztő fő támogatója

A monoton fárasztó hétköznapok kezdetén nehéz kikelni az ágyból, elindulni a munkába. Segítség kell ahhoz, hogy kirobbanó formában legyünk, aktivitásunk kitartson a nap végéig.  Na de mi segíthet ehhez hozzá?

[wp_ad_camp_1]

Egyértelműen a kávé a legismertebb és legbeváltabb módszer. Alig pár évszázad alatt terjedt el a világ minden pontján. Innentől kezdve részese lett mindennapjainknak.

A kávé hazájának Etiópia egyik tartományát, Kaffát tekintik. Ám számos legenda terjeng a kávé valódi eredetéről, őshazájáról. Ami biztos, Afrika területeiről, a Karib– szigetekről, Indonéziából származó babkávéból pörköléssel készítik. A folyamat önmagában hosszadalmas, még a magból ital nem lesz.

Kávé

Kávé

Na de mi az, amitől igazán ütős lesz?

Erre természetesen a válasz a koffein. A koffein „drog” mivel természetes módon növények leveleiben keletkezik. Általa ideiglenesen éberebbek leszünk, az idegrendszerre kifejtő hatás miatt. Ez az időszak körülbelül 6 órán át tart.

Érzékelhetjük jótékony és negatív hatását önmagunkon.

Élénkíti a szív és veseműködést, az agyba több vér jut, gyorsítja a légzést. Amíg a hirtelen leesett vérnyomásra kitűnő gyógymód, addig a magas vérnyomásúaknak figyelni kell a fogyasztás mennyiségére. A túl sok kávé fogyasztása egyéb mellékhatásokkal is járhat, mint például a szorongás vagy hasmenés, sárguló fogak.

A fogyasztók élvezettel szürcsölgetik csészéikből, ízesítik tejjel, tejszínnel, cukorral. Különféle kekszeket fogyasztanak mellé.

Szinte elengedhetetlen eszköze összejöveteleknek, beszélgetéseknek, iskolai vagy munkai szüneteknek.