Pár tudnivaló a gyepszőnyeg lerakásáról

A füvesítés gyepszőnyeggel történő módján gondolkodva a leggyakoribb kérdés, hogy a kertünk melyik részére érdemes azt telepíteni. Naposabb vagy inkább árnyékosabb rész felelne meg leginkább neki?

[wp_ad_camp_1]

Találtunk a neten egy igazán szemrevaló, informatív oldalt a témában: az alábbiakban ennek tartalmából szemezgetünk, hogy megosszunk a kedves olvasóval néhány igazán hasznos gyepszőnyeg telepítési szaktanácsot.

Füvesítés okosan, ügyesen – ahogy a nagy könyvben is meg van írva

A füvesítés alkalmával a gyepszőnyeg, minden kétséget kizáróan, a legjobb választás. Ám a megrendelőnek ebben az esetben is számos kérdése akadhat, még mielőtt kialakulna kertjében a zöld felületet. A leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy mennyi fényre van szüksége a gyepszőnyegnek. Ezért felmerül aztán az a kérdés is, hogy lerakathatjuk-e a készgyepet árnyékosabb helyre is. Nos, a válasz az, hogy bár elhelyeztethetjük kertünk kevésbé napos részére is a gyepszőnyeget, viszont az attól még – minden kertépítésben valamelyest is járatos személy számára a „napnál is világosabb” tény marad, hogy a napos hely, ahova több fény esik, az kérlelhetetlenül jobban fog kedvezni a frissen lefektetett pázsit egészséges fejlődésének, semmint az árnyékosabb helyek. Emellett a gyökeresedés folyamata is gyorsabb, mintha a naptól eldugottabb részre tennénk le. Ez utóbbinak előnye is van, hiszen nem kell annyira gyakran füvet vágni, mintha naposabb helyre kerülne. Magától értetődően ebben az esetben kevesebb vízmennyiség is elegendő ahhoz, hogy zöld maradhasson a füvesített terület.

Füvesítés gyepszőnyeg lerakásával

Füvesítés gyepszőnyeg lerakásával

Szenteljünk figyelmet a gyepszőnyeg telepítés körültekintő előkészítésére is!

A füvesítés kapcsán még az is egy igencsak gyakran felmerülő kérdés kertépítés témában, hogy a gyepszőnyeget le lehet-e helyezni, lehet-e lerakni egy már meglévő füves területre, avagy pázsitra. Az előző, gyakran előforduló kérdésre adott válasszal ellenkezőleg a válasz ez esetben egy nagyon határozott nem: vagyis NEM ajánlott a már meglévő pázsitra helyezni a gyepszőnyeget. Ennek több oka is van. Elsősorban az, hogy az új gyeptégla nem tud majd megfelelően gyökeret ereszteni, így sokkal hosszabb ideig kellene arra várni, hogy használhassuk is. Emellett a gazosodás veszélyével is számolnunk kell, hiszen a már meglévő régi pázsitra helyezett gyepszőnyegen könnyedén és gyorsan áthatolhat a gaz, így kevésbé esztétikus látványt nyújtva a kerttulajdonosok számára.

Amennyiben ezeket az instrukciókat betartjuk, úgy fokozott esélyünk van rá, hogy még igencsak hosszú ideig élvezhetjük majd a kertünkben lévő zöldterületek előnyeit. Kevésbé kell attól tartanunk, hogy megkopik, kiszárad vagy éppenséggel átgazosodik a frissen füvesített földfelület. De ha még biztosabbak akarunk lenni a dolgunkban, úgy még az eddigieknél is jobban ajánlott elmerülni e témában!

Mi mindenre érdemes még odafigyelni, hol lehet ezügyben bővebben tájékozódni?

Azon hobbikertészek és kertgazdák számára, akik a lehető legminimálisabbra szeretnék csökkenteni annak az esélyét, hogy a füvesítés végül kudarcba fulladjon, és minden belefektetett energia jutalma csupán merő csalódás legyen, nagyon hasznos minél alaposabban átnyálazni ezt az oldalt is. A PalkovitsKert az általunk fentebb, első ízben ajánlott oldalnál egy kicsit még szakmaibb olvasmányokkal örvendeztet meg minket. Ami viszont nagyon dícséretes, hogy a kertépítés, füvesítés, gyepszőnyeg rendelés és telepítés témáit átrágó irományok megütnek egy komolyabb szakmai szintet is. azonban nyelvezetükben teljesen közérthetőek, jobbára a témában laikusok számára is teljesen érthető és megemészthető formában kínálnak az érdeklődők számára lehetőséget tudásanyaguk bővítésére.