Kertészkedjen okosan, avagy gyomirtás sóval

A gyomok kezelése a kertben olyan feladat, amelytől a legtöbb kertész retteg. A kézzel történő kihúzás időigényes és ismétlődő lehet, de sok kertész el akarja kerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtók használatát is, mivel ezek mind környezeti, mind egészségügyi kockázatokat jelentenek.

[wp_ad_camp_1]

Ennek ellenére vannak olyan nem mérgező gyomirtó szerek, amelyek hatékonyan felhasználhatók a gyomok irtására a kertben – nevezetesen az asztali só. Bár a kertben soha egyetlen herbicidet sem lehet igazán „ártalmatlannak” címkézni (fő céljuk mégiscsak a nem kívánt növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól hat a bosszantó gyomnövények ellen. Röviden, a só hatékony, nem mérgező herbicid. A gyomirtás terén azonban nem minden só jön létre egyenlően. Rendszeres jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizze a csomagolást, hogy nátrium-kloridot használ-e, és nem magnézium-szulfátot (Epsom-sókat), kősót vagy tengeri sót. A só gyomirtóként történő alkalmazásakor óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatja a környező növényeket vagy piócákat a talajban, és befolyásolhatja hosszú távú egészségüket. A túl sok só idővel akár a talajt is sterilizálja.

Mint ilyen, a leghatékonyabban olyan gyomok kezelésére használható, amelyeket nem vesznek körül a kertben gondozott növények, például olyan gyomok, amelyek aszfalt- vagy járdarepedéseken jelennek meg, vagy teraszkövek között nőnek. A só (nátrium-klorid) a gyomok elpusztításán dolgozik a növények kiszáradásával és a növény sejtjeinek belső vízháztartásának megzavarásával. Mivel a só vízoldékony, vízzel keverve alkalmazható a leghatékonyabban, mivel ez megkönnyíti a gyomok felszívódását. A nátrium-klorid minden növényre erősen mérgező, ezért alkalmazásakor körültekintően kell eljárni. Általában a sót leginkább gyomirtóként lehet használni kisüzemi kertészkedés vagy gyomirtás céljából.