Kinek milyen digitális fényképezőgépet érdemes megvásárolnia?

A digitális fényképezőgépeket általában négy kategóriába sorolják. Az első a nem cserélhető objektíves fényképezőgép, más néven kompakt gép. A második a cserélhető objektíves, amely lehet tükörreflexes és digitális-tükörreflexes. A harmadik a fix, tükörreflexes mechanikával. A negyedik a tükör nélküli cserélhető objektívvel ellátott úgynevezett, MILC.

[wp_ad_camp_1]

Azt hogy mekkora felbontású gépet érdemes megvásárolni igen sok minden befolyásolhatja. A legfontosabb hogy nagyon figyeljünk oda, hogy a kisebb gépek esetében, ha túl nagy felbontással rendelkezik, akkor akár még képromlást is okozhat. Ezért általánosságban az mondható el, hogy a kompakt gépek esetében nem érdemes 8-12 megapixel fölé menni. A tükörreflexes gépeknél nagyobb a képérzékelő és így nem ritka a 20-30 megapixel sem a kínálatok között. Az optikai zoom esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a 3-4 szeres már igen jó, ha csak általános célra vásároljuk meg a digitális fényképezőgépet. A digitális zoom esetében érdemes elgondolkodnunk, hiszen minél nagyobb a nagyítás annál jobban romlik a kép minősége.

Digitális fényképezőgép

Digitális fényképezőgép

A fényképezőgépekhez természetesen memóriakártya is megvásárolható. Jelenleg a 2-4-8-16 és 32 GB-os kártyák vásárolhatóak meg. Ma már elég kevesen vásárolják meg a 2 GB-os kártyákat, hiszen nem sokkal kerül többe egy 4 GB-os kártya. A kompakt fényképezőgépeket a gyártók általában kezdő és csak hobbi céljából fotózóknak ajánlják. A csúcs kompaktokat már leginkább a haladóbb fotósoknak, míg a tükörreflexes gépeket a fotózással profi szinten foglalkozóknak ajánlják.