Kirándulás Magyarország természeti csodái közt

Sokan azt gondolják, ha kirándulni szeretnének egy szép helyen, akkor külföldre kell utazni, hosszú-hosszú kilométereken át. Ez nincs így, hisz hazánkban is számos szebbnél-szebb hellyel találkozhatunk, melyek minden kirándulni vágyó igényét teljes mértékben kielégítik, és még üzemanyag és időtakarékos is.

Magyarország számos természeti csodát tartogat az érdeklődőknek, amiket érdemes mindenkinek felfedezni. Az egyik ilyen az Aggteleki-cseppkőbarlang, vagy más néven a Baradla. A barlangot, a hegyek felszínéről beszivárgó esővíz vájta ki a puha kőzetből a hosszú évek folyamán. A folyamatosan csepegő víz, kisebb-nagyobb cseppköveket hozott létre a barlangokban. A cseppkövek rendkívüli látványosságot nyújtanak a látogatóknak, már szinte különböző szobrokat alkotnak. Egy-egy ilyen akár ezer éven keresztül is képes a növekedésre és épülésre. A cseppkő valójában a vízből kioldódott sóból épült.

Somoskői-vár

Somoskői-vár

A másik csodás kirándulóhely hazánkban, a szlovák-magyar határon található, Somoskői-vár. Ebből a várból a környék településeit szépen be bírjuk látni, majd a várból sétálva elérünk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek körülbelül 10 méter hosszúságban fekszenek. A bazaltoszlopok orgonasípformát öltenek egymás mellett, amit természeti értékként tartanak számon. Ez a csodás természeti mű az egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékaként szolgál. Ha imádjuk a természet által kreált dolgokat, és ezekben gyönyörködni szeretnénk egy túra során, esetleg egy gyógyfürdős programot is beiktatnánk, akkor semmiképp sem szabad a listánkról lefelejteni Egerszalók só-hegyét. A sódomb a feltörő gyógyvíz lehűlésekor keletkezett, mivel a víz hűlésével kevés oldott anyagot tud magában tartani, és ennek kicsapódása hozta létre ezt a gyönyörűséget. A világon ehhez hasonló csupán csak két helyen, Törökországban és Amerikában fordul elő.