Kirándulás Magyarország természeti csodái közt

Sokan azt gondolják, ha kirándulni szeretnének egy szép helyen, akkor külföldre kell utazni, hosszú-hosszú kilométereken át. Ez nincs így, hisz hazánkban is számos szebbnél-szebb hellyel találkozhatunk, melyek minden kirándulni vágyó igényét teljes mértékben kielégítik, és még üzemanyag és időtakarékos is.

[wp_ad_camp_1]

Magyarország számos természeti csodát tartogat az érdeklődőknek, amiket érdemes mindenkinek felfedezni. Az egyik ilyen az Aggteleki-cseppkőbarlang, vagy más néven a Baradla. A barlangot, a hegyek felszínéről beszivárgó esővíz vájta ki a puha kőzetből a hosszú évek folyamán. A folyamatosan csepegő víz, kisebb-nagyobb cseppköveket hozott létre a barlangokban. A cseppkövek rendkívüli látványosságot nyújtanak a látogatóknak, már szinte különböző szobrokat alkotnak. Egy-egy ilyen akár ezer éven keresztül is képes a növekedésre és épülésre. A cseppkő valójában a vízből kioldódott sóból épült.

Somoskői-vár

Somoskői-vár

A másik csodás kirándulóhely hazánkban, a szlovák-magyar határon található, Somoskői-vár. Ebből a várból a környék településeit szépen be bírjuk látni, majd a várból sétálva elérünk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek körülbelül 10 méter hosszúságban fekszenek. A bazaltoszlopok orgonasípformát öltenek egymás mellett, amit természeti értékként tartanak számon. Ez a csodás természeti mű az egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékaként szolgál. Ha imádjuk a természet által kreált dolgokat, és ezekben gyönyörködni szeretnénk egy túra során, esetleg egy gyógyfürdős programot is beiktatnánk, akkor semmiképp sem szabad a listánkról lefelejteni Egerszalók só-hegyét. A sódomb a feltörő gyógyvíz lehűlésekor keletkezett, mivel a víz hűlésével kevés oldott anyagot tud magában tartani, és ennek kicsapódása hozta létre ezt a gyönyörűséget. A világon ehhez hasonló csupán csak két helyen, Törökországban és Amerikában fordul elő.