Komposztálás otthon

A komposztálás már ősidők óta létező hulladék-újrahasznosítói eljárás. Amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy családi házban élünk, akkor mi is megoldhatjuk a komposztálást, melynek segítségével a hulladékhasznosító cégek bevételeit csökkenthetjük és mi igen magas megtakarításokat érhetünk el. A háztartási hulladékok összetételét vizsgálva rájöhetünk, hogy közel 30%-a komposztálható hulladék. Ma már igen komoly komposztáló edényeket vásárolhatunk meg, amelyek akár családi házakba akár erkélyeken is kiválóan alkalmazhatóak az újrahasznosításra.

A komposztálóban végbemenő folyamat tulajdonképpen négy fázisra bontható. A kezdeti fázisban, az edényben 40 fok körüli hőmérséklet alakul ki, és megindul a könnyen lebomló anyagok feltáródása. A második fázisban már maga a lebomlás játszódik le, amely közel 50 fokos hőmérsékleten kezdődik és eléri a 65 fokot is, amikor már a spórás baktériumok végzik a bontást. Az átalakulás fázisában, az edényben 45 fok van és ilyenkor már a nehezebben bomló cellulóz is bomlásnak indul. A negyedik fázis az érésé, amikor a hőmérséklet az edényben drasztikusan lehűl, és a talajt ellepik a talajlakó élőlények.

Komposztálás otthon

Komposztálás otthon

A komposztálás otthon környezetvédelmi szempontból igen fontos, hiszen így megakadályozzuk, hogy a szerves hulladék nem kerül elégetésre a szeméttel együtt és így a légszennyezés is csökkenthető.   Amennyiben csak egy kicsit is tenni szeretnénk a környezetünk védelméért, úgy érdemes minél előbb beszereznünk a háztartási komposztáló edényt.