Kora tavaszi teendők a kertben

Aki azon szerencsések közé tartozik, hogy kertes házban lakik, lassan gondolnia kell arra, hogy elérkezik a kora tavaszi kerti munkák ideje. A veteményes kertben jó néhány növény áttelelt, ezeknek gondozásra van szükségük:

Az őszi saláta földjét villás kapával fel kell lazítani, hogy a föld gyorsabban melegedjen fel és a növények mielőbb megnőjenek.

Az októberben ültetett, áttelelő, fejes saláta növekedését most nitrogén műtrágyával segíthetjük elő, vigyázva arra, hogy ne adagoljuk túl, mert ellenkező esetben  mérgező nitrit halmozódik fel a salátalevelekben.

Az ősszel földbe dugott fokhagyma friss levelei már kilátszanak a földből, ezt is célszerű villás kapával megkapálni, hogy a föld porhanyós legyen.

A sóskáról és a spenótról szedjük le a fóliát, illetve a lombtakarást, hogy mihamarabb nap és meleg érje őket.

Tavaszi kert

Tavaszi kert

A gyümölcsfák kérgéről fakaparóval és a drótkefével távolítsuk el az elváló kéregripacsokat, mivel alattuk nagy számban teleltek át a kártevők petéi, bábjai és a betegségek spórái. A kéregtörmeléket össze kell gyűjteni és elégetni, mert különben  fertőző gócot képeznek!

Szinte minden kerti növény örül a  péti sós, ammónium-nitrátos műtrágyázásnak. A klór tartalmú káli-trágyákat a kerti növények zöme rosszul viseli, így célszerűbb kálium-szulfátot használni. A most kiszórt műtrágya a leghatékonyabb.

Most van itt az ideje a metszésnek, és a lemosó permetezésnek is, amikor már nincsenek fagyok, de még nem bontottak rügyet a fák.

Ha a sok eső miatt elmaradt a tervezett őszi gyümölcstelepítés, akkor ültessük el most a gyümölcsfát, ha a föld alkalmas már az ásásra.

Tisztítsuk meg az évelőágyást, a sziklakertet a lehullott, elszáradt levelektől. Vágjuk vissza a növényeket, akár tövig is, ha szükséges. Ha a hajtások fagykárt szenvedtek, akkor azokat is vágjuk le.