Kosztolányi Dezső, az Édes Anna szerzője

A Vajdasági Szabadkán született 1885-ben neves költőnk, műfordítónk Kosztolányi Dezső. Szabadkán és Szegeden végezte általános és középiskolai tanulmányait, majd Budapesten folytatott egyetemi tanulmányokat magyar német szakon, de az egyetemet végül nem fejezte be.

[wp_ad_camp_1]

Újságíróként helyezkedett el, először a Budapesti Naplónál dolgozott, majd a korszak legnépszerűbb irodalmi folyóiratának a Nyugatnak lett a munkatársa. Kosztolányi barátságot kötött, Babits Mihállyal és Juhász Gyulával. Adyval ugyanakkor nem voltak jóban, lekicsinylően beszéltek egymás költészetéről.  Első verses kötete 1907-ben jelent, Négy fal között címmel. 1910-ben megismerkedett Harmos Ilona színésznővel, akivel később összeházasodott, 1915-ben született egyetlen gyermekük Kosztolányi Ádám, aki később szintén próbálkozott az írással.

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső

Az évek során folyamatosan jelentkezett verses köteteivel és verseivel, 1910-ben a A szegény gyermek kis panaszai, 1920-ban a Kenyér és a bor, 1924-ben A bús férfi panaszai, 1933-ban a Hajnali részegség jelent meg. Nem csak verseket írt azonban, hanem novellákat is (Tengerszem) és regényeket (Nero, a véres költő, Édes Anna). Az Édes Anna című Kosztolányi regény, a magyar irodalom egyik legnagyobb remekműve, az Édes Anna idézetek rengeteg folyóiratban lettek népszerűek. Fontos megemlíteni műfordító munkásságát is, olyan nagy költők műveit fordította mint Moliére,

Balzac és Goethe. 1933-ban a rák támadta meg a szervezetét, még Stockholmba és elutazott egy operációra, egészségi állapota azonban fokozatosan rosszabbodott, 1936 novemberében tüdőgyulladásban hunyt el.