Különböző sajttorta típusok

Ha éppen a „sajttorta” szóra gondol, nagy esély van arra, hogy egy csodás kép jelenik meg ön előtt egy krémes, sima, elefántcsont színű desszertről. De valójában számos különféle sajttorta létezik, és bár egyesek megelégednék a hagyományossal, rengeteg különböző sajttorta változat van. A sajttorta mindenféle formában fantasztikus, de tény, hogy mivel ilyen sok van, kissé trükkös lehet – pusztán a „sajttorta” szóból nem derül ki, hogy mi is az valójában.

[wp_ad_camp_1]

A New York-i sajttorta rendkívül sűrű és gazdag, kemény, mégis krémes, és rengeteg krémsajtra támaszkodik az állag és textúra szempontjából, amelyet erős tejszín, tojás és cukor erősít. Néhány New York-i sajttorta tejfölt használ a nehéz tejszín helyett, amelyet vagy belekevernek a töltelékbe, vagy egy különálló (enyhén édesített) rétegben adják hozzá. Az a sajttorta, amelyiknek a belsejébe keverik a tejfölt, sokkal jobban fagy és olvad, mint a nehéz tejszínnel készített változat. A ricotta sajttortát is érdemes megemlíteni. A sajttortában a mascarpone krémsajthoz hasonló eredményt ad, ám az olasz ételekben a ricottát használják (mint az ősi római sajttorta receptjeiben is, amelyek mézet és gyakran babérlevelet is tartalmaztak).

Sajttorta

Sajttorta

A ricotta sajttorta szárazabb és kevésbé krémes. Ha friss ricottát használ, akkor a desszert íze és textúrája sokkal jobb lesz, mintha bármilyen üzletben vásárolt márkát használna – szerencsére a házi készítésű ricotta készítése viszonylag egyszerű, és csak egy napot vesz igénybe. A japán sajttorta nem véletlenül hívják pamut sajttortának. Hihetetlenül könnyű és levegős, akár egy ehető felhő, köszönhetően a tésztához felvert tojásfehérjének. A felsoroltak mellett a vegán sajttorta, a hagyományos sajttorta és a fűszeres sajttorta is mind ínycsiklandozóak.