Különböző víztípusok hatásai a bőrünkre

A bőrünk egy nagyon érzékeny kiválasztó szerv, melyre nem árt oda figyelnünk és folyamatosan ápolni. Ugyanis nem jó neki sem a túl kemény, sem a túl klórozott, sem pedig a túl sós víz.

[wp_ad_camp_1]

Pontosabban károsíthatják a bőrünket, de nem csak a bőrünkre, hanem a hajunkra is károsan hathatnak a különféle vizek. Bármilyen hihetetlen, de fürdéssel akár dehidrálhatjuk is bőrünket. Főként nyáron, amikor fürdőzés az egyik fő tevékenységünk, akkor megtörténhet, hogy naponta akár többször is zuhanyozunk, vagy naphosszakat fürdünk medencében. Ilyenkor a bőr kiszáradásának a veszélye akár meg is kétszereződhet. Amennyiben uszodában járunk, akkor a klóros vízre is oda kell figyelni. Ugyanis a legtöbb helyen a fertőzések elkerülése érdekében túl sok klórt tesznek a medencékbe, így célszerű rögtön lezuhanyozni, ha kijöttünk a vízből. Ugyanis a klór erősen rátapad a bőrre, így pikkelyesedést idézhet elő, illetve a meglévő bőrproblémákat tovább fokozhatja. Ekcémás panaszok esetén a problémás területet felsértheti és még tovább fokozhatja.

A kozmetikusok tanácsa, hogy ilyen fürdőzősek után mindig használjuk mélyhidratáló krémeket. A klórról tudni kell, hogy csak egy lépésnyire áll a fehérítőtől. Így cseppet sem meglepő, hogy a bőrünkkel együtt a hajunk is rosszul reagál rá. Ugyanis teljesen kiszívja a hajunk nedvességtartalmát, illetve a színét is kivilágosítja. A fodrászok azt szokták tanácsolni, hogy fürdőzés előtt nedvesítsük be a hajt, ugyanis a haj úgy viselkedik, mint egy szivacs. Ha megszívja magát vízzel, akkor már nem lesz helye a klórnak. A sós vízzel kapcsolatban jobb a helyzet, ugyanis az óceán vízét már régóta gyógyhatásúnak tartsák. Amely pl. jó a pattanásokra, psoriasis tünetekre is. Ám, ha túlzásba visszük, akkor a hajunkat és a bőrünket is nagyon kiszáríthatja.