Különleges konyhatechnológiai eljárások

A korszerű konyhatechnológiai eljárások a hagyományos régi technológiákból kiindulva valósítanak meg valami újat. Napjainkban a modern gasztronómiától az étkezés művészi szintre emelését várjuk el, már nem csupán jóllakni és finomakat enni szeretnénk.

[wp_ad_camp_1]

A modern konyhatechnológiai eljárások segítségével lerövidül ez ételkészítés munkafolyamata, az alapanyagok jobban megfelelnek az egészséges táplálkozás szabályainak, garantálható az ételek jobb minősége. Az előkészítésben, tárolásban legfontosabb eszköz a vákuumgép. Ez a szerkezet műanyag tasakokba zárja az alapanyagokat, termékeket teljesen légmentesen. Így különböző fűszerekkel egybezárva pácolhatunk különféle húsokat is. Erre a műveletsorra építhető a sous-vide ételkészítési eljárás. A sous-vide-gép egy vízzel tölthető masina, melynek fontos eleme egy fűtőszállal és keringető-rendszerrel ellátott egység, amelyben a vákuumtasakokba zárt húsokat, alapanyagokat hosszabb idő alatt viszonylag alacsony hőmérsékleten készíthetjük el. Az ezzel az eljárással készített ételek a lehető legtöbb aromát és nedvességet őrzik meg magukban.

Amennyiben az elkészített ételek nem kerülnek tálalásra, a sokkoló hűtőgép igazán hasznosnak bizonyul. segítségével viszonyleg rövid idő alatt érjük el vele, hogy az ételek -30 c fok alá kerüljenek. Az alacsony hőmérsékleten történő ételkészítés eljárása a konfitálás is. Ez az eljárás egy több évszázadra visszavezethető francia eljárás, alacsony hőfokon zsiradékban történő hőkezelést jelent. Az eljárás során egyben a tartósítás is megvalósul, az elkészült húst a sütőzsiradék légmentesen lezárja, így hosszú ideig eltartható. Konfitálás során bármilyen friss zöldfűszer, vagy gyümölcs felhasználható. A sütő-füstölő gép szintén fontos konyhatechnikai eszköz, mellyel három eljárást különböztethetünk meg: hideg füstölés, meleg füstölés és sütve füstölés. A füstöléssel az ízt alakítjuk ki és tartósítunk. Hideg füsttel, ami 20c fok alatt van, nyers pácolt hústermékeket, nyers kolbászokat, sonkákat, szalonnákat, halakat, tojást, belsőségeket füstölnek. -meleg füstöléssel 65-70C fokon leginkább főtt töltelékes készítményeket, bizonyos halfajtákat füstölnek. A forró füstölés 69-70c hómérsékleten megy végbe, az így kezelt ételek viszonylag rövid idő alatt jellegzetes füst ízűek és színűek lesznek és a füstölés során a termék pirosodása is végbemegy.