Lakás szagtalanítása

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor a gyönyörűen berendezett és tisztán tartott otthonunkat átlengi valamilyen kellemetlen szag. Ilyenkor az elsődleges feladat az, hogy kiderítsük: honnan származik a bűz. Ha ugyanis megtaláljuk a forrását, akkor már könnyedén tehetünk ellene.

Amennyiben az őszi-téli időszakban vagyunk, és dohos szagot érzünk otthonunkban, akkor könnyen lehet, hogy a magas páratartalom és a ritka szellőztetés kombinációja okozza a problémát. Ilyen esetben a lakás levegőjét kell tisztává varázsolni, ami sajnos nem igazán megy boltban kapható légfrissítők segítségével. A legjobban akkor járunk, ha beszerzünk egy légtisztító készüléket, lehetőleg valami profibbat, ami a szálló por eltüntetése mellett képes beállítani a benti légtér páratartalmát is. Igaz, hogy egy ilyen masina nem túl olcsó, ám többszörösen visszahozza az árát, hisz rengeteg légúti betegségtől megkíméli a családtagokat, ráadásul a tökéletesre hangolt páratartalomnak köszönhetően a penésztől is megszabadulhatunk egy életre.

Emellett természetesen nyugodtan alkalmazhatunk különböző illóolajokat a benti levegő illatosítására, ám a spray kiszerelésű légfrissítőket minden esetben kerüljük el. Ha étel eredetű a szag forrása, akkor viszont egész más irányba kell keresgélnünk. Ilyen esetben a legtöbbször vagy a mosogató lefolyója a ludas, vagy a hűtőszekrényünkre fér rá egy nagyon alapos fertőtlenítő takarítás. Ha a lefolyóból ered a szag, akkor alkalmazzunk lefolyótisztítót, vagy ha az sem segít, akkor kérjük szakember segítségét. A hűtőszekrény esetében azonban mi magunk is megoldhatjuk a kialakult helyzetet: alaposan takarítsuk ki a belsejét, dobjunk ki minden lejárt terméket, és tegyünk a készülékbe kimondottan erre a célra készült szagtalanítót, amely megköti a nem kívánt aromákat.