Lánykérési szokások Magyarországon

Igazán csodás dolog, amikor két szerelmes szív olyan döntésre jut, hogy szeretnék a kapcsolatukat egy újabb szintre emelni és akár egy életre összekötni.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy ehhez a lépést megtehessék a fiúnak meg kell kérni a lány kezét. A magyar hagyományok szerint a lánykérés igen körültekintő és a régi hagyományokra hagyatkozva és a lány szüleinek is megadva a tiszteletet, a vőlegénynek illendő elkérni a szülőkről a lányukat. Vagy legalábbis az apukától. Ugyanis a vőlegény ezzel tudja biztosítani a szülők felé, hogy a lányukkal komolyak a szándékai. Napjainkban egyre többet hallható, hogy a modern vőlegények megpróbálják ezt a lépést elodázni, ám amennyiben nem így tesznek, akkor egy igazán szép és tisztelettudó gesztusnak nevezhető. Amennyiben elkértük a lányt, majd megtörtént a lánykérés. Akkor az bizonyul illendőnek, ha először a lány szüleivel tudatja az ifjúpár az örömhírt. Majd ezután a vőlegény szülei és csak ezt követően a közeli családtagok és barátok.

Lánykérés

Lánykérés

Ezt a hírt régen szigorúan csak személyen közölték, ám mára már a közösségi média minden felett átvette az uralmat. Melynek köszönhetően sokkal egyszerűbben és sokkal gyorsabban juttathatjuk el az ismerőseinkhez az örömhírt. A régi hagyományok szerint, ha vőlegény és a menyasszony szülei még nem ismerték egymást, akkor egy eljegyzési party keretein belül kerítettek erre sort. Manapság ez már igen ritka. Viszont a party továbbra is él, amely már főként az ünneplésre szolgál, mintsem az ismerkedésre. A régi hagyományok szerint, ilyen alkalmakkor a vőlegényes ház hívta meg a menyasszony családját, ám mára ez érdekes mód teljesen megfordult. Ugyanis az eljegyzési partykat a menyasszonyos ház szokta finanszírozni. Ez a szokás Amerikából indult, melyen egy ebéd, vagy vacsora keretein belül történik meg az ünneplés.