Légy óvatos, ha túrázni indulsz!

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy egyre népszerűbbek lettek a hétvégi kikapcsolódások a természetbe. Ennek ellenére mégis kevésbé köztudott, hogy Budapest és a város környéke páratlanul gazdag természeti értékekben, illetve az is, hogy ezek közül számos a Fővárosi Önkormányzat védelme alatt áll.

[wp_ad_camp_1]

A természetvédelmi területeknél a védett értékek megóvása a legfontosabb cél. A legtöbb védett terület természetesen szabadon látogatható, így a figyelmeztető táblák mellett sokszor csak a turisták jóindulatán múlik, hogy megóvják-e a védett természeti értékeket, vagy sem. Mielőtt elindulunk túrázni, érdemes meggyőződni arról, hogy az adott terület, amit szeretnénk meglátogatni, hazai vagy nemzetközi természetvédelmi oltalom alatt áll-e. A természetvédelmi területeken például sok tevékenység engedélyköteles. Az ilyen tevékenységek előtt, vagy észlelése során értesíteni kell az őröket.

Túra

Túra

A természetvédelmi területen szeretnénk kirándulni, akkor tehát legyünk óvatosak. Az erdei, mezei virágok leszakítása, kiásása szigorúan tilos. A leszakított virág hamar elhervad, az átültetést pedig  nehezen viselik, így nem sok örömet szereznek, viszont hatalmas kárt okozatunk letépésükkel. Az erdőben bokrok, vagy fák alatt talált madárfiókákat békén kell hagyni, hiszen sok esetben fészküket elhagyott fiókákról van szó. Az őröket csak akkor kell értesíteni, ha a madár sérült.

Semmilyen szemetet sem szabad a természetben hagyni, ugyanis sok állat, a fokozottan védett fajok is, áldozatul eshetnek az erdőben eldobott hulladéknak. Kizárólag az engedélyezett időintervallumban, a kijelölt helyen rakjunk tüzet, nehogy aztán büntetést kelljen fizetni. Amennyiben betartjuk az előírásokat nem okozunk kárt környezetben, miközben kiváló programokat szervezhetünk családunk számára.