Lehet, hogy hátfájdalmad csak pár rossz szokásod eredménye

A mai, modern társadalmunk egyik népbetegsége a derék, illetve a hátfájás, és sajnos egyre több fiatalt érint ez a probléma, akár már a húszas éveik elején is. A krónikussá váló fájdalomnak számtalan oka lehet, és minden esetben alaposan ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a háttérben, főleg, ha hetek múltán sem enyhül a panaszunk.

Első körben azonban érdemes átgondolni, hogy az életmódunk milyen hatással lehet a kialakult problémánkra, főképp abban az esetben, ha nincs szervi baj a háttérben – például gerincferdülés, sérv, vagy valamilyen gyulladás -. Számtalan olyan – néha jelentéktelennek tűnő – szokás is okozhat ugyanis hát,, nyak, és derékfájdalmat, amire nem is gondolnánk. Az egyik ilyen a sport hiánya, vagy elhagyása. Amikor ugyanis a rengeteg tennivaló miatt hirtelen drasztikusan csökken a szabadidő mennyisége, akkor nagyon sokan az edzést hagyják el először a napi rutinjukból, ám ez hosszú távon visszaüthet. Nem csak az általános egészségi állapotunk sínyli meg, ha nem figyelünk oda a rendszeres sportolásra, hanem különböző krónikus fájdalmakat is okozhat. Hatványozottan igaz ez, ha ülőmunkát végzünk, ekkor ugyanis bizonyos izmaink – főképp a hátizmok és a nyak izmai – olyan kevés munkát végeznek, hogy elgyengülhetnek, méghozzá annyira, hogy akár a megfelelő tartásra sem képesek. Ezért – is – kiemelten fontos, hogy a fizikai erőnlétre mindig nagy hangsúlyt fektessünk.

A probléma forrása azonban lehet, hogy egy bagatell szokás csupán. Komoly gondokat tud okozni ugyanis például az is, ha rendszeresen nehéz dolgokat cipelünk a hátunkon. Egy alaposan megpakolt hátizsák – vagy ami még rosszabb, egy válltáska, amely csak az egyik oldalunkat terheli – természetellenes tartásra kényszeríti a gerincet, emellett pedig kiegyensúlyozatlan helyzetben tartja a vállakat, ami hosszú távon szinte garancia a fájdalomra. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a háttérben mentális problémák állnak. A folyamatos stressz és a nyomás ugyanis egy idő után akár krónikus fájdalom formájában is jelentkezhet, így jelez a szervezet, hogy valamin nagyon gyorsan változtatnunk kellene. Bárhogy is legyen, ne törődjünk bele a fájdalomba és mindenképpen járjunk utána, hogy mi okozza, mert a fájdalomcsillapító szedése sosem megfelelő megoldás.