Lisztérzékenység tünetei és kezelése

A lisztérzékenység valójában a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki.

[wp_ad_camp_1]

Mára már annyira gyakorivá vált ez a betegség, hogy százból kettő embernél biztosan jelentkezik. A lisztérzékenység diagnosztizálása viszonylag könnyű, ám olyan is előfordulhat, hogy majd egy évbe telik mire felismerjük a betegség tünetit. A lisztérzékenység bármelyik korban kialakulhat. A gyereknél ajánlott a fokozott figyelemmel kísérése az esetleges betegség megjelenésének, ugyanis ezzel megelőzhetjük a fejlődési rendellenességeket. Ám gyakori, hogy csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek. A lisztérzékenység örökölhető, és kialakulását nagyban befolyásolják a genetikai tényezők. A tünetetek viszonylag klasszikusak, ám nem csak kifejezetten lisztérzékenységre vonatkozhatnak. Jellemző a hasmenés, hányás, puffadás. Ezeket a panaszokat a felszívódni képtelen zsírok okozzák, melynek zavarának eredményeként változatlan étrend mellett is fogyásnak indulhat a beteg.

Lisztérzékenység

Lisztérzékenység

A zsírban oldódó vitaminok és nyomelemek felszívódásának megakadályozása miatt, hosszabb távon más problémák is jelentkezhetnek. Kialakulhat vérszegénység, csontritkulás, hibás mozgáskoordináció, idegbántalmak és véralvadási problémák is. A fentebb megemlített tünetetek mellett jelentkezhetnek még bőrproblémák, viszkető kiütések. Továbbá kopaszság, amely foltokban jelentkezhet. Jelentkezhet még pikkelysömör, vagy ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés is. Hölgyeknél jelentkezhet még menstruációs zavar és kórosabb esetekben meddőséget is okozhat. A lisztérzékenységet nem játék, ugyanis kezeljük hiányában nyirokrendszeri daganatos megbetegedések kockázatával járhat.