Madarak gyakori bőrfertőzései

Akárcsak az embereknél, a madaraknál is gyakran előfordulnak bakteriális és gombás bőrfertőzések. Ezeket általában duzzanat és bőrpír jelzi, amit ha a madár folyamatosan vakar, könnyen elfekélyesedhet.

[wp_ad_camp_1]

A viszketés, a kipirosodás és a duzzanat a leggyakoribb tünetei a bőrfertőzéseknek. Ha észrevesszük, hogy a madár túl sokszor vakarózik egy adott ponton, erős a gyanú, hogy fertőzés alakult ki nála. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha megmutatjuk az állatorvosnak, még mielőtt a madár sebesre vakarná magát és növelné az elfertőződés kockázatát. Nem mellékes szempont az sem, hogy amíg nem kezelik, a fertőzések nagyon sok kellemetlenséget okoznak az állatnak.

Tolláról ismerni fel a beteg madarat

Tolláról ismerni fel a beteg madarat

A bőrfertőzéseket kiválthatják gombák (pl. cryptococcus és élesztőgombák) és baktériumok (pl. staphylococcus és streptococcus) is. Ezek egy része a testen bárhol okozhat problémát, míg mások specifikusan a csőr környékén jelentkeznek. A fertőzéseket az állatorvosok antibiotikumokkal kezelik, amiket helyileg a bőrfelületen vagy szájon át alkalmaznak.

A bőrfertőzéseknek az emberről állatra vagy állatról emberre való terjedést meg lehet és meg is kell előzni. Ha a családban valakinél jelentkezik a betegség, kerülje a madár társaságát, miközben célszerű fokozottan figyelmet fordítani a kalitka tisztán tartására, gyakoribb takarítására is. A madarat tartsuk szárazon, hiszen a nedvesség a legfőbb táptalaja a gombáknak és a baktériumoknak.