Magyarország lakossága évről évre elhízottabbá válik

Sajnos azzal a ténnyel kell szembe néznünk, hogy Magyarországon is évről, évre egyre több elhízottal találkozhatunk. Ráadásul Magyarországon évente az egészségügyi kiadás hatodát foglalhatja magába a túlsúllyal vagy kóros elhízással küszködő betegek kezelése. Amely akár több száz milliárd forintot is jelenthet éves szinten.

[wp_ad_camp_1]

A 2016-os  felmérés alapján arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarország Európa legkövérebb nemzetének nevezhető. Világszínvonalban nézve csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előzi meg a magyar nemzetet. A hazai lakosság 30 %-a túlsúlyos, az elhízottak aránya pedig a dupláját is elérheti, ha a túlsúlyosokat is beleszámoljuk. Az elhízás ma már egy modernkori népbetegségnek nevezhető, amely világszerte minden korcsoportot érinthet. Ennek a kialakulásának a legfőbb oka között szerepel a mozgásszegény életmód, illetve a túlzott kalóriabevitel is. Az elhízás és a súlyfelesleg közvetlenül kihatással lehet az egészségre és a várható élettartamra is egyaránt. Főként azok az esetek a veszélyesek, amikor gyermekkori elhízásról van szó.

Elhízás

Elhízás

Ráadásul még az elhízás mellékleteként jelentkezhet a 2-es típusú diabétesz, néhány rákfajta és az ízületi és izomrendellenességek kockázata is. Fontos tisztázni, hogy tudatos életvitellel a túlsúly legyőzhető. Ehhez elegendő, csak annyit tenni, hogy a mindennapi étkezéseinkbe kisebb változásokat viszünk bele, mint pl. a sültburgonya helyett zöldséget választunk. Illetve alacsonyabb kalória tartalmú ételek és italok fogyasztásával is nagy eredményeket érhetünk el, arról nem is beszélve, ha mindezt edzéssel együtt kombináljuk. Amennyiben nem tudunk lemondani az édes ízről, akkor már azzal is nagyban javíthatunk a helyzetünkön, ha a cukor helyett édesítőszereket alkalmazunk a mindennapokban.