Májusban indultak útnak a Google sofőr nélküli autói

Az Egyesült Államokban a Google sofőr nélküli autókat indított útjára májusban. Már 300 000 mérföld megtételével büszkélkedhetnek az autók, úgy hogy ezt a távot balesetmentesen tették meg. A 300 000 mérföld 482 000 kilométert tesz ki. Ez igen jó teljesítménynek tűnik tekintve a balesetmentességet.

[wp_ad_camp_1]

A sofőr nélküli jármű egy Toyota Prius autó, amely egy különleges navigációs rendszerrel lett felszerelve. A Google mindezt kedden jelentette be egy sajtótájékoztatón. Most már talán ki is jelenthetjük, hogy a robot járművek sokkal biztonságosabbak, mint hagyományos társaik. A robotok sokkal jobban vezetnek, mint az emberek, hiszen amerikai statisztikák szerint egy amerikai gépjármű tulajdonos évente csak 16550 mérföldet vezet és tízévente okoz balesetet.

Google sofőr nélküli autója

Google sofőr nélküli autója

A speciális jármű hűtőrácsára és tetejére a tervezők kamerát és radart szereltek, hiszen ezáltal valósítható meg az, hogy sofőr nélkül haladjon az autó. A radar segítségével észleli a különböző forgalmi akadályokat, gyalogosokat. A navigációért a Google Maps szoftver a felelős. Egy úgynevezett pufferzónát jelöltek ki az autó számára, amelyet soha nem lép át.

Ezek után már csak egy kérdés maradt, hogy mikor érkezik el az az idő, amikor mi földi halandók is kipróbálhatjuk ezeket a csodajárgányokat? Valljuk be őszintén, biztosan mindnyájunknak jólesne, ha a budapesti forgalomba saját sofőrünk lenne és csak az adatokat kellene betáplálnunk a komputerbe, vagy esetleg egy átmulatott éjszaka után lenne szükségünk a megbízható robot sofőrre.