Malária oltás: Lehet-e ez az „összetevő” a siker titka?

Ez az összetevő a malária parazita, az RPL6 néven ismert fehérje elengedhetetlen alkotóeleme, amely a parazitát „láthatóvá teszi” egy bizonyos immunsejt, a T-sejtek számára a májban.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók hozzáadták a fehérjét a meglévő oltási stratégiájukhoz, az úgynevezett „prime and trap” néven, és egereken tesztelték felfedezésüket, majd megállapították, hogy a kombináció teljes védelmet nyújt a malária ellen. A malária paraziták lerakódnak a bőrre, amikor egy fertőzött szúnyog megcsíp valakit. Gyorsan eljutnak ezek a paraziták a májhoz, ahol néhány napig fejlődnek, mielőtt a véráramba jutnának – veszélyes lépés ott, ahol szaporodik és rohamosan képes elterjedni. Ebben a szakaszban a tünetek között szerepelhet láz, több szervi elégtelenség és esetleges halál is. Dr. Fernandez Ruiz elmondta, hogy a vakcinában felhasználható antigének azonosítása óriási kihívást jelent a malária kutatásában. „Évente több mint 200 millió maláriás esettel találkozunk és csaknem félmillió halálesettel jár, közülük sokan öt év alatti gyermekek, ezért sürgős a malária elleni oltás szükségessége” – mondta Dr. Fernandez Ruiz.

Felfedezésük jelentős előrelépést jelent a hatékony és eredményes oltás előállítása érdekében tett erőfeszítéseinkben, amely teljes mértékben védi az egereket a malária paraziták általi fertőzés ellen. Irina Caminschi docens elmondta: „A parazita felszabadításával és az immunsejtek seregének felépítésével, amely készen áll a parazita-fertőzött sejtek elpusztítására, hatékonyan véget vethetünk a betegségnek. „Ez a tanulmány további kutatásokhoz nyitott utat, például az ember számára védő ekvivalens malária antigének azonosítására, egy lépéssel közelebb hozva egy hatékony malária oltás kidolgozását” – fejezte be a kutató.