Megfejtették azt a rejtélyt, ami a vírusok fertőzését övezte

A kutatók most először azonosították, hogy a vírusok, például a poliovírus és a nátha vírusai miként „csomagolják össze” genetikai kódjukat, lehetővé téve számukra a sejtek megfertőzését.

[wp_ad_camp_1]

A Leeds és York egyetemek által a PLOS Pathogens folyóiratban (január 8-án, pénteken) közzétett megállapítások megnyitják annak lehetőségét, hogy olyan gyógyszereket vagy vírusellenes szereket lehet kifejleszteni, amelyek megállíthatják az ilyen fertőzéseket. Miután egy sejt megfertőződött, a vírusnak el kell terjesztenie genetikai anyagát más sejtekre. Ez egy összetett folyamat, amely úgynevezett virionok – a vírus újonnan kialakult fertőző másolatai – létrehozását foglalja magában. Minden virion egy fehérjehéj, amely a vírus genetikai kódjának teljes másolatát tartalmazza. A virionok ezután más sejteket is megfertőzhetnek és betegségeket okozhatnak. Ami eddig rejtély volt, az az, hogy a vírus miként állítja össze ezeket a virionokat.

Peter Stockley professzor, a Leeds-i Astbury Strukturális Molekuláris Biológiai Központ egykori igazgatója, aki a kutatásban részt vett a jorki Reidun Twarock professzor részvételével, azt mondta: „Ez a tanulmány rendkívül fontos, mert elmozdítja gondolkodásunkat arról, hogyan tudunk irányítani néhány vírusos betegséget. Ha meg tudjuk zavarni a virion képződésének mechanizmusát, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy megállítsunk egy fertőzést még kezdetben”. „Elemzésünk azt sugallja, hogy a virionképződés folyamatát irányító molekuláris tulajdonságok genetikailag konzerváltak, vagyis nem mutálódnak könnyen – csökkentve annak kockázatát, hogy a vírus megváltozhat, és minden új gyógyszer hatástalanná válhat. A poliovírus veszélyes vírus, amely megfertőzi az embereket, és gyermekbénulást okoz, és az Egészségügyi Világszervezet vírusirtási kezdeményezésének a célja, hogy megfékezze ezt a vírust.