Megoldások a merev és fájó vállra

A hiperalgikus váll, közismertebb nevén a merev váll, az okozott kényelmetlenség miatt befolyásolhatja a páciens életminőségét. Mit tehet, ha szembesül ezzel az egészségügyi problémával?

Az adhezív kapszulitisz egy gyakori állapot, amely fájdalmat, merevséget és a váll normál mozgástartományának elvesztését okozza. Az állapot nem súlyos, de idővel romlik, ha nem kezelik. Ez a fajta vállfájdalom főként a 40 és 60 év közötti embereket érinti – a nőket gyakrabban, mint a férfiakat. Legfeljebb 100 emberből ötnél előfordul, hogy élete során valamikor merev a válla. A glenohumeralis ízület segíti a váll előre-hátra mozgatását, és lehetővé teszi a kar külső forgását és nyújtását. A szinoviális folyadéknak nevezett kenőanyaggal töltött rugalmas kapszula védi az ízületet és segít fenntartani a folyadék mozgását. A kapszulát szalagok veszik körül, amelyek összekötik a csontokat más csontokkal, valamint inak, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik, és folyadékkal teli zsákok, amelyek mozgás közben kipárnázzák az inakat és a csontokat. Az izmok és inak szalagja egy kidolgozott lágyrész-architektúra, ami felelős a váll rugalmasságáért, de sebezhetővé teszi a traumákkal és a krónikus kopással szemben is.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékony és megfizethető gyógymódok a vállfájdalmak enyhítésére. A gyulladáscsökkentőket azonban óvatosan kell szedni, mivel számos mellékhatásuk van, beleértve a gyomor savasságának növekedését, a gyomor- és bélfekélyek megjelenését vagy az emésztőrendszer vérzését. Ha vállfájdalmai vannak, vannak olyan alternatívák, amelyek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a gyógyszeres kezelés, de mellékhatások nélkül. Használhat például hőterápiát. Vegyünk egy forró zuhanyt vagy fürdőt legalább 15 percig, és a fájdalom enyhül, mert az izmok ellazulnak a magas hőmérséklet hatására.