Melatonin, a természetes altató

Amikor elárasztanak bennünket a teendők, akkor a napi időbeosztásunkból elsőként az alvással igyekszünk spórolni. Mi magunk is érezzük, nincs ez jól, de, amíg egy álltó helyünkben el nem nyom bennünket az álom, kitartunk. Ám néha annyira feszültek vagyunk, hogy sehogyan sem sikerül elaludni. Pedig a szervezetünk külön hormont is termel a siker érdekében: ez a melatonin, és  nemcsak az alvásban, de közvetetten a rákmegelőzésben is élen jár. Természetes fiatalító hatását egy altatótabletta sem pótolja.

[wp_ad_camp_1]

Nappal is termelődik melatonin a szervezetben, azonban a sötét beálltával 10-szer nagyobb dózisban jut a vérbe. A szemfenék alján elhelyezkedő ideghártya felelős azért, hogy a tobozmirigy megfelelő mennyiséget állítson elő. A fény automatikusan csökkenti a melatonin termelését – ezért, ha éjjel nehezen alszunk el, nem tanácsos olvasással, felkapcsolt lámpa mellett elütni az időt. Ilyenkor még azt is megakadályozzuk, hogy természetes módon legyen esélyünk az elszenderedésre. Az elektronszmog is negatívan hat a termelésre, ezért már a szoba kialakításánál kerüljük el, hogy elektronikai eszközök legyenek a hálóágy közelébe.
Alvászavarral küzdőknek érdemes kivizsgáltatni, hogy szervezetük melatonin-termelése mennyire stabil. Ugyanis a hormon pótlása minden altatótablettát leköröz a jótékony hatásában, nem lehet túladagolni sem.

Melatonin

Melatonin

Mi magunk is tehetünk azért, hogy könnyebben szenderüljünk álomba. Az aktív pihenést az ágyban olvasás és tv-zés, valamint a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is megzavarja. Igyekezzünk rendet tartani a napszakunkban, hogy megközelítőleg ugyanakkor fekhessünk le. Ha napközben sokat mozgunk, sportolunk, az jól hat az esti alvási időszakunkra. Továbbá, habár első hallásra nem bizalomkeltő, de a reggeli langyos vizes láb- és karleöntés és az esti hideg vizes tusolás kifejezetten elősegíti a pihenésünket!
Ha pedig a népi gyógyászathoz fordulunk, alvászavarra kitűnő segítség a golgotavirágból, citromfűből, macskagyökérből főzött tea. Ez utóbbi különleges ízkavalkádot jelent majd az ínyenceknek!