Mi a frigiditás?

A ridegség a nők szexuális vágyának hiánya, vagy orvosi szóhasználattal a libidó hiánya. Ez az egyik olyan állapot, amely leginkább károsítja egy pár életét, mert kérdéseket vet fel a kapcsolat állapotával és a kapcsolat folytatásának vágyával kapcsolatban.

A frigiditásban szenvedő nők mindenféle szexuális kapcsolatot megtagadnak, és gyakran megtagadnak mindenféle intim testi közelséget. Azokban az esetekben, amikor még elfogadják a szexuális kapcsolatot, nem éreznek örömet közben, és nem érik el az orgazmust. A ridegség azt jelenti, hogy a nő nem tud reagálni a szexuális ingerekre, tehát ez a nő idegenkedése a szexuális kapcsolattól, így a nő nem képes elérni az orgazmust (anorgazmia) szexuális érintkezés során. Ez a rendellenesség olyan pszichés vagy érzelmi problémákból eredhet, mint a stressz, szorongás, depresszió, fáradtság, aggodalom, bűntudat, félelem a fájdalmas közösüléstől és az esetleges terhességtől való félelem. Ez a rendellenesség más okok miatt is kialakulhat, például azért, mert a nő nem akar partnert, nem akarja azt a környezetet, amelyben a szexuális kapcsolat zajlik, valamint az alkohol és a kábítószer fogyasztása miatt is előfordulhat.

A frigiditásnak természetesen számos fokozata és megnyilvánulása van, kezdve a szexuális érintkezés során tapasztalható érzések teljes hiányától egészen a vágy intenzitása és a túlságosan „rossz” fizikai érzetek közötti ellentmondásig, a nő alig érzi az élvezetet, és így nem éri el az orgazmust. A szexuális diszfunkciók a nők körülbelül 30-40%-át érintik, a leggyakoribb a szexuális vágy hiánya. A szexuális problémák az életkor előrehaladtával nőnek, de életük bármely szakaszában kihatnak rájuk. A szexuális diszfunkció lehet akár átmeneti vagy krónikus is (hosszan tartó).