Mi a hosszú élet titka?

Mióta világ a világ és az értelmes civilizáció kialakult, az embert azóta foglalkoztatja a kérdés, hogy mi lehet a hosszú élet kulcsa. Sajnos nagyon úgy fest a dolog, hogy sem az Élet Fája nem létezik, és olyan elixírt sem kotyvasztanak sehol, ami megoldást jelenthet.

Ugyanakkor vannak népek, népcsoportok, akiknél egyértelműen kimutatható, hogy jóval magasabb átlagéletkort érnek meg, mint a nagy átlag. Ennek köszönhetően a kutatók azért nagyjából már látják, hogy mik azok a tényezők, amelyek jelentősen megnövelhetik esélyünket a hosszú öregkorra. Ha ugyanis a világ legidősebb embereit kérdezik – és hát persze hogy megkérdezik őket – hogy mi a titkuk, hogyan sikerült ilyen szép kort megérni, akkor a legkülönfélébb válaszokat halljuk. Van, aki a család szeretetének tulajdonítja egészségét, van aki a sportmentes évtizedekre esküszik és persze van, aki a bőséges evésekben látja a titkot. Ezek azonban egyedi esetek, ahol a genetika mellett még nagyon sok tényező közrejátszott a százéves kor elérésében.

A kutatók ennél tényszerűbben látják ezt a kérdést. Álláspontjuk szerint az egyik legfontosabb tényező az az egészséges étkezés, amely rengeteg zöldségből, gyümölcsből áll, a húsok közül pedig a sovány fajták és a hal az, ami jót tesz szervezetünknek. Ennek köszönhetően testtömegünk mindig ideális marad, így nem terheljük a keringés rendszerünket és a szívünket sem feleslegesen. Lényeges a dohányzásmentes élet és a mérsékelt alkoholfogyasztás is, de sajnos a mozgást sem úszhatjuk meg. Érdekes, hogy nem csak a fiatalkori edzés fontos, de a legújabb kutatások szerint még nagyobb a jelentősége annak, hogy idősebb korban napi szinten végezzünk testedzést. Ha pedig mindent megteszünk, akkor már csak a genetikánkban és a szerencsében bízhatunk, hogy mi is megérjünk egy nagyon szép kort.