Mi a kriptovaluta?

A kriptovaluta internet alapú váltót foglal magával, amely kriptográfiai funkciókat használ pénzügyi tranzakciók elvégzésére. A kriptovaluták elősegítik a blokklánc technológiát a decentralizáció, az átláthatóság és a megváltoztathatatlanság érdekében.

[wp_ad_camp_1]

A kriptovaluta legfontosabb jellemzője, hogy azt egyetlen központi hatóság sem irányítja: a blokklánc decentralizált jellege miatt a kriptovaluták elméletileg immunitást élveznek a kormányzati ellenőrzés és beavatkozás régi módszerei ellen. A kriptovaluták magán- és nyilvános kulcsok használatával közvetlenül küldhetők el két fél között. Ezek az átutalások minimális feldolgozási díjakkal valósíthatók meg, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy elkerüljék a hagyományos pénzügyi intézmények által felvetett meredek díjakat. Manapság a kriptovaluták globális jelenséggé váltak, amelyet a legtöbb ember ismer.

Kriptovaluta

Kriptovaluta

Kevesen tudják, de a kriptovaluták egy másik találmány melléktermékeként jelentkeztek. Satoshi Nakamoto, a Bitcoin, az első és továbbra is legfontosabb kriptovaluta ismeretlen feltalálója, soha nem akart egy valutát feltalálni. A Bitcoinról szóló, 2008 végén tett bejelentésében Satoshi azt mondta, hogy egy „Peer-to-Peer elektronikus készpénzrendszert” szeretett volna elérni. Satoshi találmányának legfontosabb része az volt, hogy megtalálja a módját egy decentralizált digitális készpénzrendszer felépítésére. A kilencvenes években sok kísérlet történt a digitális pénz létrehozására, de ezek mind kudarcot vallottak. Miután látta, hogy az összes központosított kísérlet kudarcot vall, Satoshi megpróbált központi egység nélkül létrehozni egy digitális készpénzrendszert, mint a Peer-to-Peer hálózat a fájlmegosztáshoz. A rendszer pedig azóta is működik és a Bitcoin azóta is a legnépszerűbb kriptovaluta.