Mi a magnéziumhiány és hogyan előzhető meg?

A magnéziumhiányhoz kapcsolódó egészségügyi problémák ritkák, de ha a magnéziumszintje hosszú távon alacsony más egészségügyi állapotok, például alkoholizmus vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt, nagyobb kockázatnak lehet kitéve.

A magnéziumhiányt vérvizsgálattal és néha vizeletvizsgálattal diagnosztizálják. Orvosa vérvizsgálatot rendelhet el, ha olyan tünetei vannak, mint gyengeség, ingerlékenység, szívritmuszavar, hányinger és/vagy hasmenés, vagy ha kóros kalcium- vagy káliumszintje van. Ha magnéziumhiányban szenved, orvosa magnézium-kiegészítőt ír fel. Néha ezek hasmenést okozhatnak, ezért előfordulhat, hogy orvosának kísérleteznie kell az adaggal. Súlyos esetekben intravénás magnéziumra lehet szükség. Feltétlenül konzultáljon orvosával, ha magnézium-kiegészítő bevitelén gondolkodik, mert lehetséges, hogy túl sok magnéziumot szed. Az ajánlott adagnál nagyobb adag bevétele hányást, hasmenést, hasi görcsöket és extrém esetekben szabálytalan szívverést és szívmegállást okozhat.

A magnéziumhiány megelőzése érdekében fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasszunk, amely magnéziumban gazdag ételeket tartalmaz, mint például a zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák. A test minden szervének, különösen a szívnek, az izmoknak és a veséknek szüksége van magnézium ásványi anyagra. Hozzájárul a fogak és a csontok összetételéhez is. A magnézium számos funkcióhoz szükséges a szervezetben. Ez magában foglalja a testben zajló fizikai és kémiai folyamatokat, amelyek energiát alakítanak át vagy használnak fel (anyagcsere). A rángások, remegés és izomgörcsök a magnéziumhiány jelei. A legrosszabb forgatókönyv szerint a hiány még görcsöket is okozhat.