Mi a teendő, ha hazudott az önéletrajzban?

Amikor interjúzik egy cégnél, valószínűleg a döntő tényező az önéletrajza volt – konkrétan a készségek és tapasztalatok típusai, amelyeket beleírt. De mi van, ha hazudott az önéletrajzban? Az önéletrajzon való hazudozás visszaüthet a felvételi folyamat során. Ez akadályozhatja az álláskeresést és további problémákat okozhat, ha felveszik.

[wp_ad_camp_1]

Ha fontolóra veszi, hogy hazudik az önéletrajzon, íme, miért kéne kétszer átgondolnia. A legtöbb álláskereső hazudik az önéletrajzon, mert attól tart, hogy a jelenlegi készségeivel nem veszik fel. Higgye csak el, valahol van egy munka amely önre vár, azonban lehet, hogy nem olyan nagy szerepben, mint szeretné. Egyszerűen hívja fel a céget ha hazudott az önéletrajzán és mondja el, hogy „jelenleg visszavonja jelentkezését”. Ha indokot kérnek, mondja el nekik, hogy „átgondolta az alkalmazását”. Feltételezhetik, hogy az időzítés, a beosztás vagy a pénz nem megfelelő, vagy hogy van másik állásajánlat, amiről azt gondolja, hogy inkább az a megfelelő cég az Ön számára. Ez mind rendben van. Ellenőrizze az önéletrajzát, javítsa ki és kérje meg azt aki az alkalmazással foglalkozik, hogy olvassa el az új példányt. Ebben az esetben elmondhatja nekik, hogy „észrevett néhány hibát” és „ki akarja javítani őket”.

Vegye figyelembe, hogy ez nem fog működni, ha túl sok munkahelyre küldte el.  Azonban ha csak egy céghez adta be, kijelentheti, hogy „pontosabb” szeretne lenni. Feltételezhetik, hogy valaki más írta meg önéletrajzát, a hibák az író hibái. Megmondhatja az igazat is. Ez azt jelentheti, hogy elveszíti a munkalehetőséget, de néha az embereknek nagy a szívük. Nagy esély van rá, hogy a hazugság(ok)ról egyébként is tájékozódhatnak referenciaellenőrzések vagy saját közösségi média jelenléte révén (például a LinkedIn). Adjon meg egy javított önéletrajzot vagy pályázatot, és mondja el nekik az igazat. Az életben saját magunknak kell megfelelnünk a hibáinknak, és tanulnunk kell belőlük.