Mi az aszimmetrikus kriptográfia?

Az e-mailek és az üzenetek titkosítva vannak? Ha igen, akkor valószínűleg aszimmetrikus kriptográfiát használtak, hogy megóvják érzékeny adatait a kíváncsiskodó szemektől. Tudjon meg többet az ilyen típusú titkosításról és annak előnyeiről és hátrányairól aszimmetrikus kriptográfiához képest.

[wp_ad_camp_1]

Az aszimmetrikus kriptográfia, más néven nyilvános kulcsú kriptográfia az, amikor két kulcsot – magán és nyilvános – használnak az adatok titkosítására és visszafejtésére. Mindkét kulcs olyan módon kapcsolódik egymáshoz, hogy az egyikre szükség van az információk titkosításához, a másikra pedig a visszafejtéséhez. Általában az egyik kulcsot nyilvánosságra hozzák, hogy bárki, aki bármilyen adatot el akar küldeni, felhasználhassa azt titkosításhoz, míg a második kulcsot titokban tartja, mivel a dekódoláshoz fogja használni. Biztosítják, hogy az egyik feladó ne tudja elolvasni a másik feladó által küldött üzeneteket, annak ellenére, hogy mindkettő rendelkezik a fogadó nyilvános kulcsával. Szinte lehetetlen kideríteni, hogy melyik privát kulcs melyik nyilvános kulcshoz tartozik.

Egyes hatóságok tanúsítványokat bocsátanak ki, amelyek igazolják a nyilvános kulcs eredetiségét. Ezt főleg a titkosított internetkapcsolatok és a digitális aláírások ellenőrzésére használják (például HTTPS esetén). Másrészt vannak olyan titkosítási algoritmusok, mint például az OpenPGP, amelyek decentralizált rendszerekre támaszkodnak, mint például a bizalmihálózat, ahol az egyének megerősítik a kulcs eredetiségét. Hogyan működik az asszimmetrikus titkosítás? A feladó megkapja a vevő nyilvános kulcsát (ez egy nyilvános adatbázisból vagy közvetlenül a vevőtől származhat). A feladó a kulcs segítségével titkosítja az üzenetet, az adatokat vagy a fájlt egy titkosított szövegbe. A feladó a titkosított adatokat továbbítja a vevőnek. A vevő a privát kulcsot használja az üzenet visszafejtéséhez.