Mi is az a pénzügyi intelligencia?

Ha láttad a Gazdag Papa TV-Show-t, amelyben Robert Kiyosaki beszél többek között a pénzügyi műveltségről, tudod, hogy a gazdagok azért lesznek egyre gazdagabbak, mert rendelkeznek pénzügy intelligenciával és folyamatosan képezik is magukat pénzügyileg.

[wp_ad_camp_1]

A gazdagság egyik legfontosabb pillére a tudás (amely egyébként az elsőszámú rizikócsökkentési módszer is, de erről majd később), amelyhez egy folyamatos információ- és tapasztalatgyűjtési tevékenység tartozik. Ahhoz, hogy pénzügyileg képzett legyél, nem elég (de nem is kell) elolvasni egyetlenegy közgazdaságtan könyvet sem. Ami viszont elengedhetetlenül szükséges az az, hogy nyitott legyél az új információkra (ugyanis rengeteg tévhit él bennünk a pénzzel és a pénzrendszerrel kapcsolatban), és folyamatosan kutasd és teszteld azokat az információkat, amelyeket találsz. Olvass, kérdezz, nézz filmeket, beszélgess és kérdezz a következő témákban: siker, gondolkodásmód, ezoterika, modern pénzrendszer, pénzügyi befektetések, technikai és fundamentális elemzés, ingatlanok, kommunikáció, kapcsolat-építés, NLP, személyiség-fejlesztés, stb.

Azt már tisztáztuk, hogy az információs korban élünk. Ha kellő alázattal rendelkezel és elég kitartó vagy, biztosan megtalálod (vagy magadhoz vonzod) azokat az információkat, amelyek ahhoz kellenek, hogy továbbléphess az életed bármely területén. A pénz nem a legfontosabb dolog az életben, de mindenre befolyással van, így szinte biztos, hogy lesz pénzügyi vonatkozása a döntéseidnek. Ezért nagyon fontos a pénzügyi intelligencia, a pénzügyi műveltség és a megfelelő gondolkodásmód, hogy – ahogy Kiyosaki mondja – legyen választási lehetőséged, és ne érezd úgy, hogy a pénz vagy annak hiánya irányít. Az életedben minden egyes döntéssel választasz, bár nem biztos, hogy ennek tudatában vagy, mint ahogy az sem, hogy vállalod (vállalnád) a döntéseid következményeit.

Pénzügy

Pénzügy

Kiyosaki a pénzügyi intelligencia 4 nagy területét sorolja fel, amelyeket minél jobban elsajátítasz, annál nagyobb eséllyel indulsz az anyagi függetlenség és a siker felé:

  1. Könyvelés. Az első és egyik legfontosabb terület: barátkozz meg a számokkal! Legyél tisztában a saját anyagi helyzeteddel, hogy tudd, mi az, amit már most megtehetsz, és mi az, amihez még további lépések szükségesek. A könyvelés elsajátításával megérted az eszközök és a források közötti különbséget (mérleg), megtanulhatod, hogyan áramlik a pénz az eszközök, a források, a bevételek és a kiadások között, rájössz, hogy miért kell többfolyamú készpénzáramlást kialakítani, és többek között választ kaphatsz arra is, hogy mit jelent egy befektetés megtérülése és hogyan kell kiszámolni.
  2. Befektetések. A befektetési lehetőségek ismerete a másik nagyon fontos vetülete a pénzügyi intelligenciának, amelyet Kiyosaki 3 nagy területre oszt fel: tőzsde, ingatlanok, business. Azt mondhatjuk, hogy ez a 3 terület adja a gazdagság 3 pillérét, valamennyi gazdag ember ezekbe a területekbe fektet be. Meg kell ismerned mindhárom területet, és érdemes mindegyikben tapasztalatot is szerezni, hogy megismerd a szabályait, a működését. Mindegyik területtel, és azok egyes alkérdéseivel is külön-külön számtalan könyv, tanulmány és cikk foglalkozik, ezek kifejtésére nem vállalkozom ezen blog keretében. Ami biztos, hogy ezekkel kapcsolatban is rengeteg tévhit él az emberek fejében, gondoljunk csak arra, hogy a tőzsdét a legtöbb ember rizikósnak tartja. Erről a későbbiekben írni fogok részletesen, hogy hogyan lehet pl. biztosítást kötni a tőzsdén, vagy hogyan lehet pénzt csinálni akkor is, ha az árak lefelé mennek.
  3. Marketing. Ez alatt leginkább az eladás művészetét kell érteni. Szándékosan írtam, hogy művészet, hiszen nem arról beszélek, hogy meg kell tanulnod eladni egy törött söröskupakot akárkinek is. A marketing arról szól, hogy hogyan adod el magadat, hogyan adod el a termékedet, hogyan érvelsz, hogyan tárgyalsz, hogyan képezed az árakat, és egyáltalán milyen stratégiával lépsz ki az életbe. Míg az előző két pontban foglaltakat a pénzügyi intelligencia tartalmának, velejének mondanám, addig a marketing a külső burok, a váz, amelyen ezek nyugszanak.
  4. Jog. Az utolsó terület arról szól, hogy meg kell ismerned a szabályokat, és minden körülmények között be kell tartanod azokat. Ezzel hatalmas stressztől és még hatalmasabb veszteségektől óvhatod meg magadat! Ne kockáztass azon, hogy esetleg pár forint adót nem fizetsz be vagy elhallgatsz, hogy kijátszod a hatósági rendelkezéseket, vagy a szabályok nem ismerete miatt nem teszel eleget kötelezettségeidnek (ez ugyanis egyetlen esetben sem mentesít a következmények alól). Ismerned kell az adózási szabályokat, az adminisztratív kötelezettségeidet, és persze ezzel megismered a jogaidat is (amivel szintén sok bosszúságtól kímélheted meg magad). Persze, ha már sok pénzed van, fogadhatsz adószakértőt, ügyvédet, de önmagadnak is tisztában kell lenned az alapokkal.

Ne felejtsd tehát: a gazdagok azért lesznek egyre gazdagabbak, mert rendelkeznek pénzügyi intelligenciával. Tanulj, fejlődj, tesztelj és tapasztalj, meglátod lesz eredménye. A Cashflow játék legfőbb célja, hogy megtanítsa Neked a pénzügyi intelligencia, és ezzel a meggazdagodás alapjait!