Miért érint az influenza vírus egyeseket komolyabban mint másokat?

Egyesek miért képesek  könnyebben és gyorsabban leküzdeni az influenzát, mint mások? A válasz egy része egy új tanulmány szerint az első influenza törzshöz kapcsolódik, amelyet gyermekkorban tapasztalunk.

[wp_ad_camp_1]

Az UCLA és az Arizonai Egyetem tudósai úgy találták, hogy az emberek képességét az influenzavírus elleni küzdelemre nem csak az influenza altípusai határozzák meg, amelyekkel egész életükben találkoztak, hanem az is, hogy a vírusok mikor fertőzték meg őket. Az új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az immunológiai lenyomat magyarázhatja-e az emberek reakcióját az emberi populációban már keringő influenza-törzsekre, és hogy ez milyen mértékben magyarázhatja a megfigyelt eltéréseket abban, hogy a szezonális influenza milyen súlyosan érinti a különböző korcsoportok embereit. Annak felkutatására, hogy az influenzavírus különböző törzsei milyen hatással vannak a különböző életkorú emberekre, a csoport elemezte az egészségügyi nyilvántartásokat, amelyeket az arizonai egészségügyi szolgálat kórházakból és magánorvosoktól szerez be.

Influenza vírus

Influenza vírus

Az influenzavírus két altípusa, a H3N2 és a H1N1 volt a felelős az influenza szezonális kitöréseiért az elmúlt évtizedekben. A H3N2 a súlyos esetek többségét a magas kockázatú idős embereknél, valamint az influenza okozta halálesetek többségét okozza. A H1N1 nagyobb valószínűséggel érinti a fiatal és középkorú felnőtteket, és kevesebb halálesetet okoz. Az egészségügyi nyilvántartás adatai kimutatták: az emberek, akiknek gyermekkorában először a kevésbé súlyos törzs (H1N1) volt megtalálható, nem kerültek kórházba, ha később a H1N1-el találkoztak, mint azok az emberek, akik először a H3N2-nek voltak kitéve. Azok az emberek pedig, akik először a H3N2-t kapták el, a későbbiekben extra védelemmel voltak felruházva a H3N2-vel szemben, amiatt, hogy már egyszer legyőzték.