Miért fájdul meg a fejünk, ha hideget eszünk?

Sok teória létezett azzal kapcsolatban, hogy mi váltja ki az “agyfagyásnak” is nevezett fejfájást, ami nagyon hideg italok és ételek, általában fagylalt fogyasztásakor jelentkezik. A pontos magyarázatot a kutatók nemrégiben találták meg a jelenségre.

[wp_ad_camp_1]

Legelőször egy i.e. 200-ban Kínában keletkezett dokumentumban számoltak be arról, hogy egy fagylalthoz hasonló étel fejfájást okozott. Azt is tudjuk, hogy Nero császárt is kezelték hasonló panaszokkal. Életében legalább egyszer mindenki átéli, de a hideg miatt fejfájás rendszeresen csak az emberek egyharmadánál jelentkezik.

Kiderült, hogy a szájpadlásban lévő vérerek méretének hirtelen megváltozása miatt történik, amit a rendkívül nagy hőmérsékletkülönbség idéz elő. Főként a szájpadlás hátuljában futó ereket érinti a hideg és akkor következik be fejfájás, amikor nagyon gyorsan eszünk vagy iszunk, így az ételnek vagy italnak nincs ideje átvenni a szájüreg hőmérsékletét.

Fejfájás

Fejfájás

A szájüregben egészen hátul egy idegközpont található, mely információkat továbbít az agyba a test hőmérsékletének változásáról. Amikor ez az idegközpont hirtelen lehűl, azt az üzenetet küldi az agyba, hogy a test hőmérséklete nagyon lezuhant. Ennek hatására a vérerek azonnal összeszűkülnek az agyban.

Röviddel ezután a száj hőmérséklete normalizálódk, de a fájdalom tovább is megmaradhat. A legtöbb embernél csupán 10-30 másodpercig tart, de a hosszabban fennálló migrén jelentkezése sem ritka. Sokan éles fejfájást tapasztalnak, de akár az egész arcot érintheti a pulzáló fájdalom.