Miért nevezik el a hurrikánokat és hogyan?

A hurrikánokat 1953 óra szokták elnevezni, és főként női neveket kaptak eleinte. Mivel a hatvanas években azonban a feminista mozgalmak tiltakozni kezdtek az ilyen diszkrimináció ellen, így ma már férfiakról elnevezett hurrikánokat is ismerünk.

[wp_ad_camp_1]

Alapvetően azok a viharok bizonyulnak pusztítónak, melyek esetében 32 méter/másodperces sebességről beszélhetünk. A név mellett azonosítási számkódot is kapnak a hurrikánok. A közép-amerikai földnyelv fokozottan veszélyeztetett a téma kapcsán, hiszen itt egyesülnek az Atlanti-óceán felől érkező viharok a Csendes-óceán felől jövő tájfunokkal, és óriási pusztítást végeznek. A névadás során minden évben 21 név áll rendelkezésre, hiszen az angol ábécé egy-egy betűjével kezdődőekről van szó. Ha ez nem lenne elegendő, akkor következnek a görög ábécé betűi, vagyis Alpha, Béta, Gamma…stb. A szakemberek névválasztás során arra törekednek, hogy gyakoriak legyenek azok, és lehetőleg semmilyen híres emberhez ne kötődjenek.

Hurrikán

Hurrikán

A hurrikánok már az elmúlt évszázadokban is rengeteg emberáldozatot követeltek. Az 1700-as években például az észak-amerikai partokhoz érkező hurrikán több százezer ember halálát követelte. Természetesen a pusztítás mértéke a szél erején túl attól is függ, hogy mennyire lakott az a terület, amelyre lecsap, vagy az mennyire közel van a parthoz. A közép-amerikai Nicaragua például kifejezetten hurrikán sújtotta övezetnek minősül, területén nagyon gyakori az efféle természeti csapás. Érdekesség egyébként, hogy az 1800-as évektől általában ismert emberekről, főként nem kedvelt politikusokról nevezték el a hurrikánokat, ám ennek a gyakorlatnak mára vége szakadt. A világsajtót rendszerint bejárják azok a fényképek, melyeket az űrállomásokról készítenek az egyes ciklonokról, hurrikánokról.