Miért olyan félelmetes jelenség a tornádó?

A tengerentúlon igen gyakori vendég a tornádó, de mostanában kis hazánkat is egyre gyakrabban kóstolgatja. Minek köszönhető ez? Tulajdonképpen milyen jelenség a tornádó?

[wp_ad_camp_1]

Tornádó zivataroknál és jégesőnél fordul elő a leggyakrabban. Az Egyesült Államokban akár ezerszer találkozhatunk vele egy évben, ha szerencsések vagyunk. De, ha nem vagyunk szerencsések, akkor is. Gyakori vendég Nebraska, Kansas, valamint Oklahoma vidékein, de még Texas keleti és északi részét is igencsak erősen látogatja. De Colorado egyes térségeiben fordulnak meg a legerősebb és a legpusztítóbb tornádók. Évente 80 embernél többen halnak meg ez miatt, és a sebesültek száma is 1500 fölé tehető.

A mai számítások szerint, legalábbis a tudósok állításai alapján, tornádó bárhol és bármikor kialakulhat. Nincs összefüggésben a nyári és a tavaszi zivatarokkal sem. Tehát évszakhoz sem köthető. Valamint országhoz sem. Hiszen már nálunk is többször kaptak lencsevégre tornádó-kezdeményt, valamint gyenge kialakult tornádót is.

Tornádó

Tornádó

Amikor már kialakult, elég gyorsan mozog, bár ez függ a nagyságától is. Esetleg 16-32 km sebességgel is tud mozogni. Viszonylag kisebb távolságokat tesz meg, de ahol elhalad, ott elég nagy pusztításra képes, ez függ a tornádó nagyságától is.

A szakemberek még megjósolni nem nagyon tudják, hol is fog lecsapni egy pusztítóbb vagy egy gyengébb tornádó, csak találgatni tudnak. Legjobb, amit tehetünk, ha gyanús felhőre esik a tekintetünk, ami esetleg sötét is, körülbelül zöldes színű, vagy netán egy szupercellára is hasonlít, akkor talán esély lesz egy tornádó kialakulására is. Vagy esetleg intenzív jégeső is társul ezekhez a látványokhoz, akkor is gyanakodhatunk, hogy a közelben kialakulhat egy tornádó, netán épp a szemünk előtt történik meg ez az esemény.