Mik az elsődleges agydaganatok?

Az agydaganat, más néven koponyán belüli daganat, egy abnormális szövettömeg, amelyben a sejtek ellenőrizhetetlenül növekednek és szaporodnak, látszólag nem szabályozzák a normál sejteket szabályozó mechanizmusok. Több mint 150 különböző agydaganatot dokumentáltak, de ma primitív daganatokról fogunk beszélni.

Az elsődleges agydaganatok kiindulópontja az agy vagy annak borítása, ellentétben a másodlagos daganatokkal, amelyek kiindulási pontja egy belső szerv (például tüdő, emlőmirigy, melanoma, vastagbél stb.) szintjén van. Az elsődleges agydaganatok többféle típusa létezik. Ezek többsége glióma. Gliasejtekből fejlődnek ki, amelyek az agy tartósejtjei. Az agy fő támogató sejtjei az asztrociták, az oligodendrociták és az ependimális sejtek. Ezek a gliomák leggyakoribb típusai, 4 differenciálódási fokozattal, amelyek közül az anaplasztikus asztrocitómák és glioblasztómák rendkívül agresszívek, és nagyon nagy kiterjedési potenciállal rendelkeznek. Az asztrocitómák az összes elsődleges agy- és gerincvelődaganat körülbelül felét teszik ki. Az asztrocitómák csillag alakú gliasejtekből, úgynevezett asztrocitákból fejlődnek ki, amelyek az agy támasztószövetének részei. Asztrocitómák minden életkorban kialakulhatnak, de felnőtteknél, különösen középkorú férfiaknál gyakrabban fordulnak elő.

Az agy alján lévő asztrocitómák gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél vagy fiatalabbaknál, és a gyermekek agydaganatainak többségét teszik ki. Gyermekeknél ezeknek a daganatoknak a többsége alacsony fokú, míg a felnőtteknél a legtöbb magas fokú. A kamrai rendszert szegélyező ependimális sejtek neoplasztikus átalakulásából származnak, és az összes agydaganat két-három százalékát teszik ki. A legtöbb jól meghatározott, de néhány nem. Ez a glia daganat leginvazívabb típusa. Ezek a daganatok gyorsan növekednek, más szövetekre terjednek, és rossz a prognózisuk.