Mik is az apasebek?

Születésünktől fogva édesanyánk, édesapánk és családunk érzelmi és hangulati energiái formálják viselkedésünket, akkor is, ha nem támogatják sorsunkat. A csonka család és a bántó, szeretettelen együttélés olyan mély sebeket (apa- anya-, tesósebet) eredményez, ami évtizedek alatt sem fog magától begyógyulni.

[wp_ad_camp_1]

A pszichológusok apasebnek hívják azt a sebet, ami a családfő testi-lelki hiányából vagy a bántó apa hatásából ered. Amikor az édesapa meghal, elhagyja a családot, vagy alig van otthon, a gyermekek nem ismerik meg az apai energiát. Akkor is kialakulhatnak fájó sebek, ha az apa jelen van ugyan a gyermek életében, de elutasító, büntető magatartásával rombolja a szülő-gyerek kapcsolatot. Egy gyermek életében az anya mellett fontos szerepe van apai mintának is, a zsarnokság nélküli apai mintának. Minden gyereknek szüksége van arra. hogy érezze, az édesapja büszke rá, feltétel nélkül szereti, megszidja az elmulasztott felelősségért, az el nem végzett feladatért, ám gyakran mire ez megfogalmazódik az édesapa fejében, gyakran késő, a gyermek már kamaszkorba ér és bizonytalanná válik, életre szóló sebet cipel magában.

Egy fiú úgy válik egészséges önértékelésű férfivé, ha az apja szeretettel elváró, megerősítő szeretettel fordul felé. Az apaseb jele, ha valaki nem érti, mi a különbség az autoritás, a dominancia és az agresszió, erőszakosság között. Nemcsak a fizikai egészségre, hanem a kapcsolatokra és az érzelmi intelligenciára is kihatással van. A feldolgozatlan apaseb gyakran alkohol- drogproblémákhoz, váláshoz, bántalmazáshoz vezet. Az egészséges, támogató apaminta hiányában a férfiak nem tudják, hogyan legyenek férfiak és apák, emiatt egyre több házasság végződik válással. Szerencsére az apaseb is feldolgozható, pszichoterápia vagy önismereti munka segítségével.