Mikor a legjobb a gyümölcsfákat metszeni?

Ahhoz a gyümölcsfáink szép termést hozzanak érdemes minden évben megmetszeni őket. Az biztos, hogy ez az egyik legmunkaigényesebb feladat, ám az is biztos, hogy megéri. Ugyanis az ültetvények eredménye nagy mértékben múlik azon, hogy ezt a műveletet, hogyan végezzük el.

[wp_ad_camp_1]

A gyümölcsfákat már a régi időkben is megmetszettek, hiszen más akkor is tudták, hogy így nagyobb hozamra számíthatnak. A metszést több időpontban is végezhetjük. Történhet a fáj nyugalmi állapotában, lombtalan állapotban, illetve a nyáron amikor a vegetációs időszak van. Ezen belül már nekünk kell eldönteni, hogy mikor szentelünk rá időt, ám az biztos, hogy a két metszés különböző hatással lehet a fák fejlődésére. Az elmúlt években arról hallhattunk többet, hogy a nyugalmi időszakban történő metszést részesítették előnyben. Ennek egyik legnagyobb oka és előnyei is egyben a munkaszervezés, ugyanis nyáron a legtöbb helyen erre nincs megfelelő és elegendő idő. Így mára már sokak számára természetessé vált, hogyha metszésről van szó, akkor azt télen végezik el. Ma már úgy is mondhatjuk, hogy sokan megfeledkeztek arról, hogy nyáron is lehet metszeni. Ám fontos elmondani, hogy a nyári metszésnek nagyon sok előnye lehet.

Gyümölcsfa metszés

Gyümölcsfa metszés

Amikor kis csemetéket ültetünk, akkor attól függetlenül, hogy azt tavasszal vagy ősszel tesszük mindaddig ne végezzük el a metszést, amíg nem kezdődik el a szövetjeikben a nedvkeringés és a rügyek duzzadni nem kezdenek. Ezt az időt leginkább március közepére és április elejére lehet tenni. Ameddig a csemeték termőre nem fordulnak, addig miden nyáron érdemes több alkalommal is akár hajtásválogatást végezni. Amikor már a korona kialakítására kerül sor, akkor mindenképp figyeljünk oda arra, hogy azt semmiképpen se télen végezzük. Sokkal inkább ajánlott tavasszal a rügyfakadás előtt.