Mikor és hogyan szedjünk probiotikumot?

Ahogy kezdtek elszaporodni a televízióban a gyógyszerreklámok, úgy szoktattak hozzá minket a marketingesek a probiotikumok fogyasztásához. De pontosan mik is ezek és mikor érdemes fogyasztani őket?

A probiotikumok tulajdonképpen élesztőgombák és baktériumok. Utóbbiak szinte – de csak szinte – teljesen megegyeznek az emberi bélben is megtalálható társaikkal, így fogyasztásuk elősegíti a bélflóra és az emésztés helyreállítását. A legtöbb esetben abszolút ártalmatlan, így nyugodtan fogyasztható, mert mellékhatástól nem kell tartani, ez alól csak az jelent kivételt, ha valakinek olyan betegsége van, ami hatással van az immunrendszerére – pl. rákbetegek esetében kemoterápiás kezelés alatt -. Ilyenkor előfordulhat, hogy a legyengült immunválasz miatt a baktériumok fertőzést okoznak. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ez minket érinthet, vagy sem, fogyasztás előtt mindenképpen kérjük ki szakorvosunk tanácsát. Egyéb esetben – és ha még soha nem okozott panaszt – nyugodtan fogyasszuk, egyéb ellenjavallat nem ismert, hisz a probiotikumok nem mesterséges termékek, jó pár élelmiszer – mint például a kefir, vagy a joghurt – is tartalmazza, így legtöbbünk szervezete amúgy is rendszeresen találkozik vele.

A kérdés inkább az, hogy mikor szükséges külön kúrát alkalmaznunk. Elsősorban hasmenéssel – és/vagy hányással – járó betegségek esetén lehet nagy segítség, illetve a szakemberek ajánlásai alapján antibiotikumos kúrával párhuzamosan is érdemes folyamatosan szedni, hisz nagyban elősegíti a bélflóra megóvását, illetve helyreállítását. Fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor – illetve az antibiotikum kúra első napjától – kezdjük el szedni és ilyen esetekben ajánlott túlszedni, azaz a panaszok – illetve a kúra – végével ne hagyjuk abba a probiotikum fogyasztását,, hanem még legalább öt napig folytassuk azt. Hogy milyen kiszerelést választunk, az leginkább egyéni preferencia kérdése, a gyakorlatban nincs jelentősége, hogy ampullából, vagy épp por, vagy tabletta formájában fogyasztjuk. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy mindig a betegtájékoztatóban leírtak szerint vegyük be, mert ha másképp cselekszünk, akkor könnyen előfordulhat, hogy már bevételkor hatástalanítjuk a jótékony baktériumokat.