Mikor menjünk csontkovácshoz?

Noha masszíroztatni nagyon sokan elmennek, amikor valami panaszuk van – van egyszerűen csak amikor jól esne egy kis lazítás -, a csontkovács már egy egészen más tészta.

Talán azért, ahogy egynémely filmben ábrázolják ezt a beavatkozást, talán csak a neve miatt elrettentő, de sokan tartanak attól, hogy egy ilyen kezelésnek vessék alá magukat, pedig egy jól képzett csontkovács bizony csodákat tud tenni. Nem véletlen, hogy sok esetben maga a kezelőorvos javasolja a páciensnek, hogy keressen fel egy kiropraktőrt. Tegyük félre tehát az alaptalan előítéleteinket és nézzük meg, hogy mikor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy csontkovácshoz menjünk.

Két esetben mindenképpen: az egyik, amikor tudjuk, hogy valamelyik csigolyánkkal, csontunkkal, vagy ízületünkkel valami nincs rendben, ki van mozdulva, és ez olyan szintű fájdalmat vagy diszkomfort érzést okoz, ami hatással van a mindennapjainkra. A másik eset, amikor ugyancsak krónikus fájdalommal vagyunk kénytelen élni, ám nem tudjuk, hogy az pontosan honnan ered – de erősen gyanítható, hogy valamilyen csont, vagy ízület okozza -. Ilyenkor keressünk fel egy jó hírű kiropraktőrt, aki az első találkozásunkkor alaposan, minden részletre kiterjedően kikérdez majd a panaszainkról és egyéb olyan tényezőkről, mely a kezelés szempontjából fontos lehet. Nagyon lényeges, hogy mondjuk el mindent – a legapróbb részleteket is -, mert ezzel nagyban megkönnyíthetjük a kezelések hatékonyságát. Fontos megemlíteni, hogy a kiropraktőr által használt módszerek fájdalommentesek. Sokan az ettől való félelem miatt ódzkodnak időpontot foglalni, ám a csontok, csigolyák helyretétele maximum egy kicsit furcsa, vagy pillanatokra kellemetlen érzés, fájdalmasnak semmiképp sem fájdalmas. Ugyanakkor jó eséllyel megszabadít az akár évek óta húzódó krónikus fájdalomtól, így nem szabad, hogy az előítéletek miatt megfosszuk magunkat a fájdalommentes élettől.